Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Coco Gauff är klar för US Open-final, efter en semifinal där polisen fick ingripa. Foto: TT Nyhetsbyrån

Hemmahoppet Coco Gauff finalklar i US Open – efter klimataktion

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska Coco Gauff är vidare till final i US Open efter att ha slagit Karolina Muchova från Tjeckien med siffrorna 6–4, 7– 5.

Matchen fick avbrytas tidigt i det andra setet.

Detta efter en klimataktion på läktaren – där en person limmade fast sig i betonggolvet.

Första setet blev en svängig historia där spelarna bröt varandras serve totalt fem gånger. Coco Gauff var dock den som drog det längsta strået då hon tog hem setet efter att ha brutit tjeckiskans serve för tredje gången.

Blott 19-åriga Gauff inledde sedan set två med att ta hem första gamet. Men sedan avbröts matchen till följd av en klimataktion på läktarna i Arthur Ashe Stadium, när tre personer iklädda t-shirts med texten ”Stoppa fossila bränslen” började skrika samma budskap om och om igen.

”Inget emot sporten”

När säkerhetspersonalen skulle föra bort trion från arenan svarade en av dem med att limma fast sig i betonggolvet och matchen blev omkring 50 minuter försenad.

– Vi försöker inte att skada spelarna på något sätt. Vi har inget emot sporten. Men vi försöker få uppmärksamhet till ett problem som kommer att göra att det till slut inte kommer att finnas någon tennis kvar för världen att njuta av, sade en av aktivisterna efteråt till nyhetsbyrån AP.

Gauff om situationen:

– Det gjordes på ett fredligt sätt, så jag kan inte riktigt bli sur. Det är såklart inget man vill ska hända när man leder 6-4 1-0 och man har momentum. Skulle jag föredra att det inte händer i min match? 100 procent. Jag kommer inte sitta här och ljuga, säger Gauff.

Muchova räddade fem matchbollar

Då spelet satte igång igen fick publiken bevittna en jämn kamp där de två semifinalisterna höll sina servar fram till 3–3 varpå Gauff bröt och fick chansen att serva sig fram till en plats i finalen.

Men så lätt skulle det inte bli, i stället tappade hon sin serve och en dramatisk upplösning väntade där Gauff till slut vann efter att Muchova räddat de första fem matchbollarna.

I finalen väntar den blivande världsettan Aryna Sabalenka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.