Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aryna Sabalenka är klar för US Open-final. Foto: John Minchillo/AP/TT

Aryna Sabalenka till US Open-final – mäktig vändning mot Madison Keys

Uppdaterad
Publicerad

Madison Keys nollade Aryna Sabalenka i första set.

I det andra hade hon 5–4 och egen serve.

Men det blev ändå Sabalenka som tog sig till final, efter en mäktig vändning.

Det avgörande setet vann hon efter ett tiebreak – som hon trodde att hon vunnit redan innan det var avgjort.

US Open-semifinalen mellan hemmaspelaren Madison Keys och belarusiskan Aryna Sabalenka var en match som svängde rejält, både spelmässigt och känslomässigt för spelarna.

Keys inledde på ett strålande sätt, och nollade Sabalenka – som kommer att bli ny världsetta nästa vecka.

Keys började skaka

Och även i det andra setet såg Keys ut att ta hem. Hon bröt tidigt, och hade serven vid 5–4 och därmed ett fint läge att serva hem matchen.

Men då började hon skaka, samtidigt som Sabalenka hittade spelet som gjort henne till ny världsetta. Hon bröt blankt, och tog sedan hem setet.

Långt tie break

Även det tredje setet gick till tiebreak. Men i det tredje och avgörande setet spelar man i US Open till tio, vilket Sabalenka glömde. När Keys slog en boll i nät och Sabalenka gick upp till 7–3 släppte Sabalenka racket och tog sig för ansiktet och såg ut att tro att hon vunnit.

Men det hade hon alltså inte. Men snart fick hon fira på riktigt. Hon lyckades ladda om och, och när Keys slog ut en boll som innebar 10–5 till Sabalenka kunde belarusiskan falla ner på knä och fira att hon för första gången i karriären är framme i en US Open-final.

– Det betyder mycket för mig, sade Sabalenka i segerintervjun efter matchen, där hon erkände att hon hade glömt reglerna när det skulle avgöras:

– Jag trodde att vi spelade tiebreak till sju. Det var galet, men tack för att ni påminde mig att det var upp till tio. Jag är glad att jag kunde fokusera på nytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.