Sofia Shapatava. Foto: Bildbyrån.

Tennisspelare lider ekonomiskt: ”Vi är alla deprimerade”

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Shapatava, rankad 375 i världen, lider ekonomiskt och psykiskt under coronapandemin.

Hon räds att flera tennisspelare ska tvingas lägga ner karriären.

– Det är så sorgligt och konstigt, det är som en science fiction-bok. Vi är alla deprimerade, säger hon till CNN Sport via Skype.

Sofia Shapatava, 31, tjänade drygt 30 000 kronor under årets tre första månader. Men coronapandemin har lamslagit världen, vilket gör att hon är isolerad i hemlandet Georgien.

Hon har inga inkomster i nuläget. För tillfället är hon isolerad hos sina föräldrar i huvudstaden Tbilisi. Hon har ingen tomt eller trädgård att röra sig i.

– Det enda du kan göra är att sticka ut huvudet genom fönstret, säger Shapatava till CNN Sport via Skype.

Ju längre hon sitter i karantän, desto mer förändras hennes perspektiv på karriären.

Shapatava, som är rankad 375 i världen, vet att tenniskarriären inte kommer att återupptas före den 7 juni. Det gör att hennes ekonomiska situation kommer att bli ännu värre.

”Jag kräver inget”

Hon har skapat en namnlista online där hon vill ha ekonomisk hjälp av Internationella tennisförbundet (ITF). 2000 personer har skrivit på listan som är till för de spelarna som kämpar med att kunna betala sina räkningar.

Spelarna får ingen ekonomisk hjälp annars, de får bara betalt när de spelar.

– Jag har pratat med många spelare som inte har en aning om hur de ska betala hyran den här månaden. En namnlista är ett sätt att bli hörd. Jag kräver inget, jag försöker bara få ITF:s uppmärksamhet. Vem – om inte dem – kan stötta oss?

– Jag är väldigt orolig inför de närmaste två-tre månaderna. Skillnaden mellan lägre rankade spelare och högre rankade spelare är enorm. Om 50 procent av spelarna tvingas sluta så tror jag inte tennisen kommer att överleva.

”Vi är alla deprimerade”

Coronaviruset har även drabbat hennes släkt negativt.

– Min mammas kusin blev smittad och gick bort, så det var väldigt dåliga nyheter för oss. Det var väldigt deprimerande eftersom jag har känt henne sen jag var ett barn, säger Shapatava och fortsätter:

– Jag känner även flera italienska spelare som har varit hemma längre än jag, och jag tror det är väldigt jobbigt för dem också. Det är så sorgligt och konstigt, det är som en science fiction-bok. Vi är alla deprimerade, säger hon.

KLIPP: Bäst i landet – men Julia Lövqvist vill ta över världen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.