Ashleigh Barty med segertrofén i Miami Open. Foto: TT.

Ifrågasatt Barty vann i Miami

Uppdaterad
Publicerad

Ashleigh Barty fick lyfta segelpokalen i Miami Open och samlade ihop ytterligare poäng till världsrankningen – där hon är en något kontroversiell etta.

– Alla får tycka vad de vill. Jag kan inte styra vad någon annan tycker och tänker, säger hon själv.

Tennisens världsetta Ashleigh Barty behövde inte förta sig för att vinna finalen i masterstävlingen Miami Open, hon ledde med 6–3, 4–0 när finalmotståndaren Bianca Andreescu tvingades avbryta matchen med en fotskada.

Eftersnacket handlade mindre om Bartys seger i sin första turnering utanför Australien sedan 2019, och mer om hon verkligen var en värdig världsetta.

– Det rör mig inte alls. Jag menar, folk pratar och jag kan inte göra så mycket åt vad de tycker så jag läger ingen energi på det, säger Barty på presskonferensen efter segern.

Behållit sin plats

Debatten kommer efter att Barty under pandemin hållit sig hemma och inte tävlat alls mellan januari 2020 och februari i år, men som tack vare WTA:s rankningssystem, som tar hänsyn till pandemins verkningar på spelschemat, ändå behållit platsen som världsetta.

Det samtidigt som tvåan Naomi Osaka vann såväl Franska mästerskapen i Paris i fjol som Australian Open i februari i år, där Barty åkte ut i kvartsfinal.

– Jag vet ju att det har varit en hel del snack om rankningen. Nej, jag tappade inga poäng (i fjol), men fick heller inga nya. Det fanns andra som hade chansen att förbättra sina poäng, så jag tycker att jag förtjänar min plats längst upp, säger Barty, som heller inte vill höra talas om att segern i Miami skulle bevisa att hon är värdig förstaplatsen.

”Behöver inte bevisa något”

– Jag behöver inte bevisa någonting för någon annan. Jag vet hur mycket arbete jag och mitt team har lagt ner bakom kulisserna.

24-åringen från Ipswich, väster om Brisbane, riktar nu blicken mot grussäsongen och kanske en ny titel i Franska mästerskapen efter segern där 2019.

– Om jag får en lika bra grussäsong som då vore det fantastiskt, men om det inte blir så så är det inte hela världen heller.

KLIPP: Se tennisspelarens märkliga hyllning (1 april 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.