Johanna Larsson knyter näven. Foto: Bildbyrån

Johanna Larsson klar för dubbelsemi i Franska öppna

Uppdaterad
Publicerad

De låg under, de kämpade och kom tillbaka.

För första gången någonsin har Sverige en damspelare i semifinal i Franska öppna, och en spelare i en damdubbelsemifinal i grand slam efter att Johanna Larsson i par med Kirsten Flipkens vunnit över Nicole Melichar/Kveta Peschke med 2–1 (3–6, 7–6, 6–1).

– Jag har en fantastisk partner och vi har spelat bra tillsammans hela året. Självklart känns det jättebra att vinna och vara klar för semifinal. Jag hörde att jag var första svenska i semifinal i Paris, säger Larsson till SVT Sport.

Kvartsfinalen i damdubbeln mellan svensk/belgiska paret Kirsten Flipkens mot tjeckiska veteranen Kveta Peschke i par med Nicole Melichar, USA, i Franska öppna blev lång och tuff.

Teckiskorna tog kommandot i blåsten på en sidobana i Paris, och ett tidigt break gav setseger i första.

– Det kändes som om vi hade lite otur i första, men vi visste att vi skulle ha chansen om vi nådde tiebreak. Vi är alltid starka där, säger Johanna Larsson.

Även i andra set var det 43-åriga Peschke och 25-åriga Melichar som ledde, men paren följde varandra till 6–6. Och i tiebreak vände matchen.

Johanna Larsson, som vann i sin serve under hela matchen,  spelade stabilt och fick med sig Flipkens till klara 7–4.

Kinesiskt par väntar i semi

I avgörande set kom det andra gamet att bli långt, och avgörande. Nicole Melichar servade i ett riktigt långt game och efter ett fång med breakbollar kunde till sist Larsson/Flipkens ta ledningen med 2–0 och få ett rejält grepp om kvartsfinalen.

– Det var ingen tvekan om att det var avgörande. I det gamet tittade jag mest på när min partner satte perfekta servereturer. Det var skönt att vi hann avgöra innan regnet kom, vi tittade båda upp mot de mörka molnen efter segern. För det är aldrig roligt att vänta på att avgöra efter ett regnavbrott, och de som ligger under kan få ny kraft, menar Johanna Larsson.

Larsson/Flipkens kontrollerade det tredje setet och vid ställningen 5–1 kunde Kirsten Flipkens serva hem matchen enkelt.

I semifinal väntar kinesiska paret Saisai Zheng/Ying-Ying Duan.

– Av allt att döma blir det en vilodag för oss. Då hinner vi kolla upp motståndet i semifinalen, avslutar Larsson.

Larsson har vunnit 13 dubbeltitlar i karriären, varav en tillsammans med Flipkens i Linz förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.