Johanna Larsson. Foto: Bildbyrån

Johanna Larsson: ”Vi borde skämmas”

Uppdaterad
Publicerad

Damernas WTA-turnering i Båstad har lagts ner av ekonomiska skäl. Efter nio raka år blir det ingen turnering 2018.

– Det blir framför allt tråkigt för alla småtjejer som någon gång hade velat kommit till Båstad för att kolla på världstennis och skapa drömmar om framtiden. Det var lite så min tenniskarriär började, säger Johanna Larsson till SVT Sport.

Johanna Larsson, som är Sveriges bästa tennisspelare med en 81:a plats på världsrankningen, har sett turneringen på hemmaplan i Båstad som en höjdpunkt.

– Det är väldigt tråkigt att de inte kunde hålla kvar den. Vi borde skämmas lite för att vi har två ATP-turneringar men ingen damturnering på högsta nivå, det är inte okej, säger hon till Expressen.

– Sommarveckan i Båstad har varit en liten mötesplats kan man säga. Så det är inte bara för min egen del utan även för familjen, vänner och sponsorer, säger Johanna Larsson till SVT Sport.

Hon tror att avvecklandet av den är en del av ett större problem.

–Jag tycker att vi alla i tennis-Sverige får ta ansvar över att tävlingen är borta nu. Det blir framförallt tråkigt för alla småtjejer som någon gång hade velat kommit till Båstad för att kolla på världstennis och skapa drömmar om framtiden, ”där ska jag vara någon gång när jag blir stor”, säger hon och fortsätter:

– Det var ju lite så min tenniskarriär började.

”Marknadsföra oss svenskar”

Johanna menar att tävlingen hade kunnat arbeta på samma sätt gällande marknadsföringen på herrsidan som på damsidan.

– De hade kunnat använda mitt namn och Sofia Arvidssons namn när hon var som bäst och marknadsföra oss svenskar ännu mer. På herrsidan gör man det mycket bättre där man använder bröderna Ymer som affischnamn som inte alls har gjort samma resultat som vi tjejer de senaste åren, säger hon.

Hur viktigt skulle du säga att det är att det finns en WTA-turnering i Sverige?

– Det är oerhört viktigt. Kollar man hela Norden så är det ju katastrof. Man får kanske börja tänka om där de nordiska länderna kan samarbeta för att skapa en WTA-tävling. Jag tror absolut att  det hade gått att få till en tävling på så sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.