Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Magnus Gustafsson och Elias Ymer i klippet. Foto: SVT/Bildbyrån

Kritiken mot tenniseliten – ”För mycket ensamrace”

Uppdaterad
Publicerad

Att vara tennisspelare på touren kan vara ensamt. SVT Sports expert Magnus Gustafsson är kritisk till utvecklingen i svensk tennis.

– Det har blivit alldeles för mycket ensamrace, säger han.

Magnus Gustafsson, tidigare rankad tia i världen som bäst, tror att framgången under 1970-1990-talet låg i att spelarna drog nytta av varandra. Han är kritisk till att utvecklingen gått mot mer individualism.

– Vi jobbade hela tiden tillsammans. Man fick väldigt mycket hjälp vid motgångar. I dag planerar man själv och åker ensam med en coach. Det kan bli tröttsamt i längden, säger han till SVT Sport.

”Skulle inte klarat att vara ensam”

Gustafsson menar att Sverige saknar de ekonomiska resurser som flera andra nationer har och att det därför är av stor vikt att hjälpa varandra.

– Jag skulle aldrig klarat av att vara ensam under en längre tid, säger han.

Elias Ymer är Sveriges just nu högst rankade tennisspelare. Han tycker att Davis Cup är ett välkommet avbrott i en annars ensam vardag.

– Jag är rätt ensam som svensk på touren. Jag kanske är med André (Göransson reds. anm.) ibland, under vissa tävlingar. Annars är det rätt ensamt, säger han.

Vill ha mer kontakt med spelarna

Nya förbundskaptenen tillika sportchefen för svensk tennis, Simon Aspelin, tror även han att nyckeln till nya framgångar finns i samarbete.

– Jag skulle gärna som sportchef hålla kontakten ännu mer med spelarna och se om man kan få ihop dem och att aktuella juniorer, som kommer underifrån, har möjligheten att komma med och träna. Det vore bra om man kunde få ihop spelarna lite oftare, och inte bara under Davis Cup-veckorna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.