Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Simon Aspelin är ny sportchef på tennisförbundet. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Satsning på tioåringar ska lyfta svensk tennis

Uppdaterad
Publicerad

Svensk tennis glansdagar är en svunnen tid. I helgen misslyckades det svenska Davis Cup-laget att ta sig till slutspel i tennisens VM. Ett steg i rätt riktning för tennisen tror förbundskapten Simon Aspelin är att satsa så tidigt som i tioårsåldern.

– Där ligger vi efter, säger han till SVT Sport.

Elias Ymer är Sveriges just nu bäst rankade tennisspelare på herrsidan (rankad 160 i världen). Nya förbundskaptenen och tillträdande sportchefen Simon Aspelin menar att det finns gott om talanger i svensk juniortennis men tror också att elitsatsningen behöver starta tidigare för att nya höjder ska nås i världstennisen.

– Vi måste hitta den rätta vägen så att vi kan få fram bra spelare i tio-fjortonårsåldern. Det är en väldigt viktig ålder. Vi behöver ha lite fler spelare i Sverige som håller en högre nivå redan i den åldern. Där skulle jag säga att vi ligger lite efter andra nationer”, säger han.

Samtidigt vill Aspelin att tennisen ska fortsätta vara bred och att alla som vill ska kunna spela.

– Man behöver fundera mycket på hur vi ska göra med det, säger han.

Det låter som en balansgång?

– Det är en balansgång absolut, men den balansgången behöver man lösa, säger Simon Aspelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.