De svenska fanbärarna. Foto: Bildbyrån

Klart: Olsson och Ripa fanbärare på Paralympics

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart.

Tennisspelaren Stefan Olsson, 34, och kanotisten Helene Ripa, 50, får äran att bära den svenska fanan på Paralympics 2020.

– Det var väldigt känslosamt när jag fick veta, säger Olsson till SVT Sport.

Stefan Olsson har tagit två medaljer på Paralymics – båda i dubbel, först silver 2008 och sedan guld 2012. Stjärnan har dessutom två grand slam-titlar i dubbel, då han tidigare vunnit US open 2009 och Wimbledon året efter. På årets upplaga av Paralympics får 34-åringen bära den svenska fanan. Det gör han tillsammans med Helene Ripa, guldvinnaren på 15-kilometersdistansen i längdskidor från 2014.

– Det var väldigt känslomässigt när jag fick veta. Jag svävade bort lite i en annan värld kändes det som. Jag är oerhört glad och tacksam. Det är nästan ännu  färre personer som får chansen att vara fanbärare än att ta ett guld, säger Olsson till SVT Sport.

Paralympics

– Jag kommer vara nervös, det vet jag redan om. Men det kommer bli fantastiskt och jag ser verkligen fram emot att stå där med svenska fanan. Det är ”priceless” om man säger så.

En mångsidig atlet

Ripa, som fyllde 50 år i går, har representerat Sverige inom längskidåkning och kanot. I den senare sporten har hon två EM-guld och ett VM-guld. Den mångkunniga idrottaren har dessutom tävlat i simning på elitnivå.

– Det här är en jätteära. Det är en av de saker man ser fram emot som mest som paralympier, att få äran att någon gång bära flaggan och att få göra det tillsammans med Stefan är extra roligt, säger Ripa i ett pressmeddelande.

Rutinerade Ripa gjorde sitt första Paralympics 1992, då landade hon en femte plats i simning. I år kommer hon att delta som kanotist.

”Väldigt bra kompis”

Olsson om att få bära fanan tillsammans med Ripa:

– Det blir fantastiskt kul att få stå där uppe med Helene som också har hållit på väldigt länge. Hon är ju dessutom väldigt bra kompis till mig så jag tror vi båda verkligen ser fram emot det här. Dubbel glädje är den riktiga glädjen, säger han till SVT Sport.

Vid Paralympics i Rio de Janeiro 2016 var simstjärnan Maja Reichard Sveriges fanbärare.

I morgon, 13.00 svensk tid, invigs Paralympics i Tokyo. Du ser mästerskapet i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet