Afghanska paralympiern Zakia Khudadadi. Foto: AP/Reuters.

Afghanska paralympiern fånge: ”Snälla låt mig få åka”

Uppdaterad
Publicerad

Hon skulle bli Afghanistans första kvinnliga paralympier någonsin.

Nu är Zakia Khudadadi i stället fånge i ett hus utan rätt att gå ut.

– Snälla håll min hand och hjälp mig, säger hon i ett klipp inifrån Kabul.

Talibanerna tog kontroll över landet på bara några dagar. Det var inget som taekwondokan Zakia Khudadadi hade räknat med när hon reste från sitt hem i Herat-provinsen till huvudstaden för att flyga till spelen i Tokyo. Nu vädjar 22-åringen till omvärlden om hjälp.

– Jag är fånge i huset och jag kan inte ens gå ut runt hörnet, säger hon.

Paralympics

Afghanistan skulle skicka två taekwondo-utövare till Paralympics, men berättade i går att det inte är möjligt efter talibanernas maktövertagande.

– Det går inga kommersiella flyg. Vi har alla sett bilderna från Kabuls flygplats. Det stod klart för oss från början att det inte kommer att finnas något säkert sätt att få idrottarna till Tokyo, säger IPK:s ordförande Andrew Parsons till Reuters.

Det var i måndags som Afghanistans paralympiska kommitté bekräftade att man inte kan skicka några idrottare till spelen, på grund av situationen i landet.

Se hennes berättelse inifrån Kabul i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet