Novak Djokovic. Foto: Bildbyrån

Bekräftar att Djokovic fått undantag till Australian Open

Uppdaterad
Publicerad

Novak Djokovic får spela i Australian Open efter att ha fått medicinskt undantag, bekräftar arrangören. 34-åringen, som har vägrat uppge om han är vaccinerad, får chansen att försvara titeln. Men det är inte utan att kritiska röster har höjts mot beslutet.

– Om det hade varit jag så hade jag inte fått undantag, säger brittiska spelaren Jamie Murray.

Tennisstjärnan Novak Djokovic har tidigare varit kritiskt till krav på vaccination och har vägrat uppge om han är vaccinerad. Nu har arrangören för Australian Open bekräftat att han ändå får spela, trots krav på att alla spelare, ledare och fans som deltar ska vara vaccinerade.

”Djokovic ansökte om medicinskt undantag vilket har beviljats efter en rigorös granskningsprocess som involverar två separata paneler med medicinska experter”, skriver man i ett uttalande.

Australian Open

”Ingen har fått specialbehandling”

Beslutet togs på regeringsnivå i australiska delstaten Victoria och anledningar till sådana undantag kan vara att man har ett allvarligt akut medicinskt tillstånd, allvarliga reaktioner på grund av covidvaccin eller bevis på att man haft en covidinfektion under de senaste sex månaderna.

Alla ansökningar för att få undantag ska ha varit anonymiserade och det är oklart på vilka grunder just Novak Djokovic beviljats, rapporterar AP.

– Många av Victorias invånare kommer tycka att det här reslutatet är en besvikelse, men en process är en process. Ingen har fått någon specialbehandling, säger delstatens idrottsminister Jaala Pulford enligt nyhetsbyrån.

Kritik mot beslutet

Efter beskedet har det höjts flera röster som ifrågasätter och är kritiska till att Djokovic kommer till spel.

– Jag vet inte vad jag ska säga om det, men jag tror att om det hade varit jag som var ovaccinerad så hade jag inte fått något undantag, säger brittiska tennisspelaren Jamie Murray under ATP cupen i Sydney enligt Reuters.

Även australiska kollegan Alex De Minaur höjer på ögonbrynen.

– Jag tycker bara att det är väldigt intressant, det är allt jag tänker säga, säger han.

Den före detta australiska fotbollsspelaren Corey McKernan delade sin kritik på Twitter.

”Människor med nära och kära som dör/behöver akut vård kan inte komma in i sina egna delstater. Ni säger till folk att de inte kan gå till affären eller ett café utan att vara vaccinerade men om du är världsetta så går det bra? Det är en jävla skam.”, skriver han.

Djokovic, som redan har nio titlar i Australian Open, får chansen att lägga till en tionde när turneringen drar igång den 17 januari.

MER TENNIS: ”Konsekvent var det hon som var problemet” (8 november 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet