Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leo Borg: ”Har utvecklat mitt mentala spel” Foto: Bildbyrån

Leo Borg vill halvera sin ranking: ”Allt är möjligt”

Uppdaterad
Publicerad

Starkare fysiskt men framför allt mentalt.

Nu hoppas Leo Borg kunna halvera sin ranking.

– Allt är möjligt bara man gör jobbet, säger Borg till SVT Sport.

För första gången är Leo Borg uttagen till Sveriges trupp i Davis Cup. Han fick beskedet på sin semester och beskriver det som en dröm som gått i uppfyllelse.

– Jag var här som åskådare när Sverige mötte Chile för några år sedan och då tänkte jag ”här ska jag vara någon dag”. Nu fick jag chansen, så det betyder väldigt mycket för mig, säger Leo Borg.

”Den viktigaste saken”

19-åringen, just nu rankad 509 i världen, säger att formen är god. Han upplever att han tagit kliv fysiskt men kanske framför allt psykiskt.

– Jag tycker att jag har utvecklat mitt mentala spel. Jag har blivit lite lugnare på banan än vad jag tidigare var, så det är ett stort steg. Och jag har blivit starkare. Det finns mycket kvar att jobba på, men jag tycker att allting har utvecklats till en lite högre nivå.

Hur viktig är den mentala delen?

– Jag skulle säga att det är den viktigaste saken, att kunna vara stark mentalt i de tuffaste lägena. Det är därför toppspelarna är där de är. De kan hantera sina känslor och sitt lugn mer än vad andra kan. Jag har mycket kvar att jobba på där och känner att det är ett stort steg att ta, men hoppas att jag kan ta det steget snart.

Stora målet: Kval till Australian Open

Pappa Björn Borg vara 19 år, precis som Leo är nu, när han förde Sverige till första titeln i Davis Cup 1975. När Sverige möter Bosnien-Hercegovina 3-4 februari hoppas Leo Borg få spela, men vet att det blir tufft.

Både Mikael och Elias Ymer är rankade högre, liksom Karl Friberg.

– Vi har många bra spelare. Chansen finns, men vi får se, säger Leo Borg.

Han stora mål är annars att nå kvalet till Australian Open.

– Då kommer jag att behöva halvera min ranking, så det är ett stort steg. Men jag tror att allt är möjligt bara man gör jobbet.

Sverige trupp till Davis Cup

Mikael Ymer

Elias Ymer

Karl Friberg

Leo Borg

Filip Bergevi

André Göransson (enbart dubbel)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.