Mardrömslottning för Mikael Ymer i Australien

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Ymer ställs mot världsklassmotstånd direkt i Australian Open. Svensken lottades mot fjärdeseedade Stefanos Tsitsipas i första omgången. Greken är hård i sin kritik av Novak Djokovic.

– Han sätter hela Grand Slam-turneringen i fara, säger Tsitsipas.

Det blir därmed en repris på matchen i tredje omgången i fjolårets upplaga av Australian Open. Då hade Ymer ingenting att sätta emot och förlorade mot den grekiska världsfyran i tre raka set, 6–4, 6–1, 6–1.

Det var första gången i karriären som den 23-årige Sverigeettan tog sig till tredje omgången i en Grand Slam-turnering. Han lyckades sedan upprepa bedriften i Franska mästerskapen några månader senare.

Australian Open

”Ingen trodde att han skulle komma till Australien ovaccinerad”

Tsitsipas var liksom de flesta andra upptagen med Novak Djokovics deltagande mer än att fundera över sin egen match.

– Helt klart spelar han enligt sina egna regler och gör det som inte många andra spelare skulle ha modet att göra, speciellt efter att ATP gick ut med vilka regler som gällde för att åka in i landet, säger Tsitsipas om Djokovic enligt Reuters och ser saken i ett större sammanhang.

– Ingen trodde att han skulle komma till Australien ovaccinerad och inte behöva följa protokollet. Det krävs en hel del mod för att göra det och han sätter hela Grand Slam-turneringen i fara. Inte många andra spelare skulle göra på det sättet, resonerar Tsitsipas.

Storebror Elias Ymer kan fortfarande kvala in till turneringen i Melbourne. Han möter chilenaren Alejandro Tabilo i en kvalfinal natten mot fredag, svensk tid.

Mirjam Björklund en seger från huvudturneringen

I damklassen får Rebecca Peterson möta hemmaspelaren Daria Saville, 385-rankad, som fått ett wildcard. Om Peterson går vidare därifrån kan hon ställas mot Iga Swiatek, vinnare av Franska öppna 2020, i andra omgången.

292-rankade Mirjam Björklund är en vinst i kvalet från att nå huvudturneringen. I natt slog hon hemmaspelaren Arina Rodionova med 4-6,6-4,6-2. I kvalfinalen väntar den 20-åriga amerikanskan Katie Volynets, rankad 178:a.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet