Svenske domaren i blåsväder – Federer kritisk

Uppdaterad
Publicerad

Märkliga scener där den svenske tennisdomaren Mohamed Lahyani stod i centrum uppstod i går. I US Open-matchen mellan Nick Kyrgios och Pierre-Hugues Herbert var han nere och peppade Kyrgios, som lyckades vända matchen.

Det blåser kalla vindar runt den svenske domaren Mohamed Lahyani i hettan i New York. Lahyani dömde matchen mellan den kontroversielle australiern Nick Kyrgios och fransmannen Pierre-Hugues Herbert.

Upphovet till kritiken beror på hur han, enligt tv-bilder, är framme hos Nick Kyrgios  under en paus och peppar honom.

”Jag vill hjälpa dig, jag jag har sett dina matcher. Du är bra för tennisen, jag vet att det här inte är du”, ska Lahyani ha sagt.

Vid det läget låg Kyrgios under matchen med 6-4 3-0 och visade tydligt att han inte brydde sig. Demonstrativt rörde han sig inte vid servar och gjorde dubbelfel, till synes utan att bry sig, samtidigt som han hotade med att bryta matchen.

Men efter svenskens peppande ord ändrade han sig, och matchen vände. Kyrgios vann med 4-6 7-6 (8-6) 6-3 6-0, och får möta Roger Federer.

Legendaren kritisk

Just Federer var mycket kritisk till agerandet.

– Man går inte fram och pratar så där. Jag vet inte vad han sa och det kvittar. Men han sa inte bara ett par ord och gick och satte sig, säger Roger Federer på presskonferensen efter matchen.

– Han stod där för länge, det var ett samtal, och sånt kan påverka.

Även Nick Kyrgios motståndare, Pierre-Hugues Herbert, var kritisk.

– Han borde bli straffad. Det där är inte hans jobb. Han är domare, och borde stanna i sin stol för det, säger Herbert.

US open uttalar sig

Enligt tennisjournalisten Ben Rothenberg, utreds nu den svenske domaren av US Open, som själva har kommenterar händelsen i ett uttalande.

”Han lämnade stolen på grund av ljudnivån på arenan, för att kunna kommunicera med Kyrgios. Han var orolig över om han behövde medicinsk hjälp. Lahyani sa till Kyrgios att om du behöver hjälp kan du få det, skriver US Open i ett uttalande.

”Han sa också att om hans ointresse fortsatte, skulle han som domare tvingas agera. Vid nästa paus använde sig också Kyrgios av medicinsk hjälp”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.