Djokovic större än Borg. Foto: Bildbyrån

Djokovic tog sin första Franska-titel

Uppdaterad
Publicerad

Slaget mellan världens två bästa tennisspelare slutade i att världsettan Novak Djokovic höll sig på toppen. Det blev fjärde gången gillt för serben som vann sin första Franska öppna-titeln någon sin – en seger med 3-1 i set (3-6, 6-1, 6-2, 6-4) mot britten Andy Murray. ”En otroligt stor stund, kanske den största i min karriär”, säger Djokovic som med segern passerade Björn Borg.

Novak Djokovic har tagit sin första titel i Franska öppna – på sitt fjärde försök. Serben har därmed fullbordat ett så kallat Karriär Grand Slam – den åttonde personen att göra så. Bland kollegorna som har nått samma bedrift är Roger Federer och Rafael Nadal.

– Det här är en väldigt speciell stund i min karriär och tack för att ni har varit här. Vi ses nästa år, säger Djokovic.

Passerade Björn Borg

Detta innebär inte bara 29-åringens fjärde raka grand slam-titel, utan också hans tolfte i karriären.

Något som innebär att serben har slagit svenske tennislegendaren Björn Borg som tog totalt elva grand slam-titlar under sin karrär.

– Jag ville göra något som jag aldrig gjort tidigare och jag är så glad att få göra det här. Nu kommer solen också och det är skönt att se den efter flera dagars regn, säger den nyblivne segraren i Paris i Eurosports sändnig.

Djokovic favoriten i finalen

Trots en stark inledning i finalen i Franska öppna av världsettan Novak Djokovic var det britten Andy Murray, rankad tvåa i världen, som tog hem det första setet med 6-3.

Efter ett starkt första set av världstvåan Murray kom Djokovic tillbaka i andra set och visade varför han själv är rankad nummer ett i världen Djokovic inledde återigen starkt i de inledande gamen men höll det hårdare i andra set och tog hem det med 6-1.

I tredje set såg den Franska finalen ganska jämn ut efter att Murray inledde med att plocka första gamet. Men Djokovic svarade med samma bedrift i det andra, men tog sedan över setet och vann den med 6-2.

Världsettan Djokovic fick matchen precis dit han ville. Serben fick slå sina långa bollar, där han har ett stort övertag, och Murray hade svårt att hänga med.

Men i fjärde set gjorde Murray det betydligt svårare för Djokovic. Trots att världsettan fortsatte kontrollera game efter game, kom britten in och rubbade tillvaron om än för en kort stund. Men Djokovic var starkare och tog hem också fjärde set med 6-4.

– Grattis Novak Djokovic för den här segern. Även om det är surt att förlora förstjänade han den här segern och för alla er som har fått uppleva det och för mig själv också som stod på andra sidan – det ähr är något stort vi har upplevt, säger en klart besviken Andy Murray.

Har mötts många gånger förr

Andy Murray har tidigare vunnit både Wimbledonfinalen, US Open-finalen och i OS mot Novak Djokovic. Men trots segrarna från britten är det fördel för den serbiske världsettan.

De har tidigare mötts 33 gånger varav 23 vinster gått till Djokovic.

Vinnaren Novak Djokovic tar med sig två miljoner euro ur den här finalmatchen, en summa motsvarande över 18 miljoner svenska kronor.

Som finalspelare tar Andy Murray med sig en miljon euro, motsvarande omkring 9 miljoner kronor som tröst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.