Rafael Nadal har bara tappat ett set på väg till finalen i US Open. Foto: TT.

Nadal till final mot Medvedev

Uppdaterad
Publicerad

Rafael Nadal är klar för sin 27:e Grand Slam-final. På andra sidan nätet i US Open ställs han mot en finaldebutant i sammanhanget, ryske Daniil Medvedev.

Nadal, den överlägset mest meriterade kvar i startfältet när herrarnas semifinaler avgjordes, besegrade den italienske uppstickaren Matteo Berrettini. Segersiffrorna skrevs till 7–6(8-6), 6–4, 6–1.

Berrettini stod mot den spanske favoriten bra i första set, och trots flera breakbollar mot sig släppte han aldrig sin serve. I tiebreaket ledde han med såväl 4–0 och 6-4 och egen serve, men lyckades inte vinna setet. I andra set höll han jämna steg med Nadal till 3–3, då en frustrerad världstvåa kunde få till sitt första servegenombrott.

– Första set var lite frustrerande och jag hade lite tur som vann det. När jag äntligen fick ett break i andra avgjorde det, sade Nadal i segerintervjun efter matchen.

Efter genombrottet tog Berrettini bara ytterligare två game

Nu har Nadal fullt fokus på finalen, där han har chansen att ta sin 20:e singeltitel i Grand Slam och närma sig Roger Federer som har rekordet med 20.

– Nu vill jag bara njuta av i morgon (lördag) och få ett bra träningspass och vara i allra bästa form på söndag.

I finalen ställs Nadal mot Daniil Medvedev. Den ryske 23-åringen är framme i sitt livs första Grand Slam-final efter att ha besegrat Grigor Dimitrov i tre raka set i sin semifinal. Bakom siffrorna 7–6(7-5),6–4, 6–3 döljer sig en hel del dramatik, i synnerhet från första set där Dimitrov var den bättre av spelarna, men missade i de avgörande lägena.

– Jag tycker att han var den bästa spelaren i det första setet men jag hade lite tur som vann det och sedan ändrades förutsättningarna helt, säger Medvedev vars match var en karbonkopia på Nadals seger mot Berrettini. För en månad sedan möttes Medevedev och Nadal i finalen i Montreal. Då vann Nadal enkelt: 6-3,6-0.

US Opens herrfinal spelas sent på söndag kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.