Värmen i Melbourne fick tennisstjärnorna på fall i årets upplaga. En tagen Alize Cornet, Frankrike, föll till marken under förlustmatchen mot belgiskan Elise Mertens. Foto: TT Nyhetsbyrån

Nya väderregler ska skydda spelarna under Australian Open

Uppdaterad
Publicerad

En ny värmepolicy kommer att tillämpas i tennisens Australian Open.

Reglerna ska skydda spelarna från att svimma eller drabbas av uttorkning, i de bitvis ugnslika temperaturer som kan upplevas på tennisplanerna.

De nya reglerna innebär en tiominuterspaus mellan andra och tredje set i kvinnornas matcher när en fyra på den femgradiga skalan uppmätts innan eller under de första två seten. Männen får en tiominuterspaus efter det tredje setet, enligt samma princip.

Tennis Australias medicinskt ansvarige Carolyn Broderick säger att skalan tar hänsyn till hur värmen påverkar kroppen och den värmestress som en atlet kan genomlida utan fara. Skalan bygger på temperatur, värmestrålning eller solens styrka, fuktighet och vind.

Australian Open

Reglerna kan komma väl till pass. För närvarande hukar stora delar av Australien under en värmebölja, där situationen i Melbourne är på gränsen till den nivå som klassas som ”allvarlig–, enligt landets vädermyndighet.

Australian Open inleds den 14 januari och pågår till den 27.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet