Jonathan Mridha, till höger och DC-kaptenen Johan Hedsberg firar segern över Schweiz. Foto: TT Nyhetsbyrån

Okänd hjälte när Sverige vann i Davis Cup-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Jonathan Mridha. Så heter den senaste av Sveriges Davis Cup-hjältar.

Den 1094-rankade Stockholmaren vann den avslutande matchen när Sverige besegrade Schweiz med 3–2 och avancerade till elitdivisionen.

Den svenska Davis Cup-historien har varit med om mer glamourösa segrar. Men knappast har en spelare med så hög världsranking som 1094 avgjort för Sverige.

Det inträffade i Sveriges bortamatch mot Schweiz då reserven för reserven, Jonathan Mridha, vann den avgörande singelmatchen med 3–1 (4–6, 6–3, 6–4, 7–6) när Sverige vann kvalmatchen med 3–2.

– Det känns helt sjukt, det var så nervöst i dag. Jag har aldrig känt så här förrut, det är mycket känslor. Det här går int eatt träna sig till, sa Mridha till Svensk tennis efter matchen.

– Servarna avgjorde i dag. Jag fick hålla enkla servegame hela tiden.

Sverige hade två chanser att skrälla mot Schweiz i Davis Cup världskval då man hade ledningen med 2–1 efter lördagens dubbel.

Avgjorde på första matchbollen

Men även om Markus Eriksson kämpade och tog ett set mot Schweiz etta Henri Laaksonen var han aldrig riktigt nära. Efter att förlorat i tiebreak vann Laaksonen med 6–1 i fjärde och utjämnade till 2–2 i matchen.

In kom orutinerade Jonathan Mridha (med världsranking 1094) i den avgörande matchen mot Schweiz reserv Sandro Ehrat (rankad 1211, som fick chansen efter att Huesler fick kramp i sin singel i fredags). Jonathan Mridha, en 23-årig Stockholmare som var rankad som 508 ett tag förra året och som har sparrat med Gael Monfils, vände 0–1 till seger i en lång match. Mridha avgjorde i tiebreak på sin första matchboll, som betydde 7–4.

Vare sig Elias eller Mikael Ymer kom till spel för Sverige. Inte heller Roger Federer eller Stan Wawrinka för Schweiz.

Den nya versionen av Davis Cup

Från och med nästa år kommer Davis Cup spelas i en ny version och första slutspelet genomförs i franska Lille eller Madrid, Spanien, 18-24 november 2019.

Första steget är ett kval i februari där 24 länder möts i tolv matcher enligt den gamla modellen. De tolv vinnarna är klara för slutspelet tillsammans med de fyra semifinalisterna från föregående år. Dessutom har två nationer fått wild cards redan före kvalet.

De 18 nationerna som nått slutspelet delas in i sex grupper där alla möter alla i två singlar och en dubbel i bäst av tre set. De matcherna spelas måndag till torsdag. Gruppvinnarna och de två bästa tvåorna spelar kvartsfinaler på fredagen, lördag är det semi och söndag final.

De två sämsta lagen får spela zonkval medan tolv lag går till nästa års kval i februari och de fyra semifinalisterna är klara för nästa års slutspel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.