Emma Raducanu. Foto: TT

Stjärnan kritiseras: ”Bara sett henne på Vogue – finns orsak varför det gått dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Hon blev första kvalspelare att vinna en grand slam.

Sedan har det gått sådär för Emma Raducanu.

Och nu får hon kritik.

– Distraktioner gör att du inte har fötterna på jorden, säger Englands rugbyförbundskapten Eddie Jones.

18-åriga brittiskan Emma Raducanu blev i september en sensationell vinnare av US Open, och det fick genomslag. Före grand slam-turneringen hade hon 400 000 följare på Instagram, nu har hon 2,1 miljoner. Och i och med succén på tennisbanan vill bland annat fler magasin att hon ska pryda deras omslag.

Efter titeln blev det uttåg direkt i Indian Wells, och i Transylvania Open i Cluj-Napoca kunde hon inte hålla sin seedning och åkte ut i kvartsfinal.

– Jag har varit väldigt tydlig till alla i mitt team att jag inte kommer att ställa in ett enda träningspass för något åtagande utanför banan, säger Emma Raducanu.

Men Eddie Jones, förbundskapten för Englands rugbylandslag, tycker att hennes fokus har riktats fel. För när han skulle varna 22-årige rugbylandslagsmannen Marcus Smith för att bli distraherad, tog han upp Raducanu som exempel.

– Det väsentliga för unga spelare är distraktioner. Det kan vara exponeringen de får i media, hyllningarna och sågningarna, agenter som ser dig som stjärnskott. Det finns en orsak till att tjejen som vann US Open inte har spelat så bra sedan dess. Var har du sett henne? På Vogues förstasida, på Harpers Bazaars förstasida. Det finns massor av distraktioner som gör att du inte har fötterna på jorden, säger Eddie Jones.

”Sexistiskt nonsens”

Förbundskaptenens uttalanden sågas.

”Eddie Jones kommentar om Emma Raducanu är oupplysta, ansvarslösa och sexistisk nonsens”, skriver BBC:s David Law.

Raducanu spelar just nu WTA-turneringen i österrikiska Linz. Hon är framme i åttondelsfinal, precis som Rebecca Peterson. Där ska hon möta 106:e rankade kinesiskan Xinyu Wang, medan svenskan ställs mot Jaqueline Cristian, Rumänien.

KLIPP: Emma Raducanu efter US Open-vinsten (12 september)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.