Världsfemman Rafael Nadal knyter näven efter avancemanget till kvartsfinal. Foto: Bildbyrån

Rafael Nadal vidare till kvartsfinal – efter otroligt första set

Uppdaterad
Publicerad

Rafael Nadal är vidare till kvartsfinal i Australian Open i sin jakt på en historisk 21:a grand slam-titel.

Nyckeln till segern var det första setet mot fransmannen Adrian Mannarino – som var något alldeles extra.

– Första set var väldigt, väldigt känslosamt, säger Nadal efter att ha vunnit i tre raka.

Nadal sträckte näven i skyn efter att ha avslutat matchen – 7-6, 6-2, 6-2 – med ett serveess. Men det egentliga avgörandet kom på sätt och vis redan i ett otroligt första set där Nadal behövde sju setbollar för att vinna med 16-14 i ett halvtimmeslångt tiebreak.

Publiken bjöds på en oerhört hög nivå av tennis där spanjoren och Mannarino turades om med lysande slag i pressade situationer.

Australian Open

Fransmannen, rankad 69:a i världen, bjöd verkligen upp till kamp i första set, men fick till slut ge vika för storstjärnan.

– Alla vet hur mycket av ett mentalt spel det här är. Det här var ett galet första set som var så viktigt för resten av matchen, säger Nadal i sin segerintervju.

– Det kunde ha gått hur som helst och jag hade lite tur på slutet. Jag hade massa chanser, men han hade chanser också. Jag är väldigt glad att jag överlevde det första setet.

Ställs mot Shapovalov – Zverev ute

Nu är Nadal återigen ett av de åtta kvarvarande namnen i turneringen.

Det här var 14:e gången i karriären han når kvartsfinal i Australian Open; lika många som John Newcombe och endast Roger Federer har klarat det fler gånger.

Samtidigt är ”Rafa” på jakt efter en historisk grand slam-titel. Nadal, Federer och Novak Djokovic står alla på 20 grand slam-titlar just nu. Men Djokovic kom inte till spel i turneringen efter att ha blivit deporterad från Australien, och Federer har fortfarande inte återhämtat sig efter sin senaste knäoperation.

– Jag är väldigt glad över att vara tillbaka i kvartsfinalen här. Det betyder mycket för mig, säger spanjoren.

I kvarten väntar kanadensaren Denis Shapovalov som i sin tur slog ut tredjeseedade Alexander Zverev, Tyskland, i tre raka set (6-3, 7-6, 6-3).

FRÅN I GÅR: Här vinner han galen boll mot världsfyran

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet