Damerna får inte spela sina semifinaler på centercourten i Franska öppna. Foto: Bildbyrån

Rasar efter beslutet – damerna får inte spela på centercourten

Uppdaterad
Publicerad

En hel dag regnade bort i Franska öppna. Det får konsekvenser nu när spelet går in i semifinalerna.

Damerna får inte spela på centercourten Philippe-Chatrier– som först planerat. Istället är de flyttade till klart mindre arenor.

– Det här beslutet är orättvist och olämpligt, säger WTA:s vd Steve Simon i ett uttalande.

Det var i onsdags som alla matcher i Franska öppna ställdes in när ett regnoväder drog in över Paris.

Under torsdagen spelades därför istället alla kvartsfinaler klart. Under fredagen väntar semifinaler för både damerna och herrarna.

Men att onsdagen regnade bort får konsekvenser för damerna. Ingen av de fyra som kvalificerat sig för semifinal har tidigare varit framme så här långt i Franska öppna.

Men de får inte spela matcherna på centercourten Philippe-Chatrier, med plats för 15 225 personer.

Rasar mot beslutet

I stället är de förpassade till betydligt mindre arenor när Rafael Nadal, Roger Federer, Novak Djokovic och Dominic Thiem ska göra upp där imorgon.

Mötet mellan Ashleigh Barty och Amanda Anisimova kommer spelar på Court Suzanne-Lenglen, med plats för 10 056 personer medan Johanna Konta och tjeckiskan Marketa Vondrousova spelar på Court Simonne-Mathieu, med plats för bara 5 000 personer.

Det får WTA:s vd och ordförande Steve Simon att rasa. I ett uttalande går han hårt åt arrangören.

”Det är ingen tvekan om att schemaläggningen har varit en utmaning på grund av väderförhållandena, och WTA förstår problematiken som Roland Garros har framfört. Men vi är trots det extremt besvikna över att båda damsemifinalerna spelas på utomhusbanor. Det här beslutet är orättvist och olämpligt. De fyra kvinnorna som har spelat så bra och tagit sig så här långt förtjänar rätten att spela på de största arenorna. Vi tror att andra alternativ var möjliga, vilket hade varit fördelaktigt både för spelarna och publiken”, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.