Foto: Bildbyrån

Rebecca Peterson: ”De gör rätt som står upp för henne”

Uppdaterad
Publicerad

Tennisorganisationen WTA tog i dag beslutet att stoppa alla turneringar i Kina på grund av turerna kring den tidigare försvunna stjärnan Peng Shuai. Beslutet välkomnas av svenskan Rebecca Peterson, som spelar på WTA-touren.

– Jag tycker att det är helt rätt. Jag står hundra procent bakom det, säger hon till SVT Sport.

Den förre världsettan i dubbel, Peng Shuai, försvann efter att hon den 2 november anklagade den tidigare vice premiärministern Zhang Gaoli för att ha tvingat henne att ha sex.

Shuai har inte gått att nå men ska, i ett mejl till WTA:s vd Steve Simon, ha förnekat att hon är försvunnen. Men Simon var orolig att hon inte hade skrivit mejlet själv.

För en och en halv vecka sedan hade Simon även ett möte med Internationella olympiska kommittén (IOK) där Shuai hävdade att hon mår bra, men även det har ifrågasatts. Nu agerar WTA genom att ställa in alla turneringar i Kina.

– Jag tycker att det är helt rätt. Jag står hundra procent bakom det. Jag tycker att mänskligheten ska komma i första hand och sedan kommer tennis efter det. De gör rätt som står upp för henne. Den situationen är helt tokig och behöver verkligen få seriösa konsekvenser, säger Rebecca Peterson.

”Vi är många som står bakom henne”

Vad vill du se för att Kina ska kunna arrangera tävlingar igen?

– Först och främst måste man få veta var hon befinner sig. WTA har väl fått något, som de inte riktigt kan bekräfta om det är äkta eller inte. Först måste man få veta om hon mår bra, sedan får man ta det därifrån.

Om några månader ska ett annat stort idrottsevenemang, vinter-OS, avgöras i Peking. Vad tycker du om det?

– Jag tycker egentligen samma sak där. Man ska stå upp för alla människor och i det här fallet handlar det om idrottare som kommer från olika länder. Det är en tuff situation som ska få konsekvenser.

Ska jag tolka det som att du inte tycker att idrottsevenemang ska ordnas i Kina?

– Jag tycker att i det stora hela så handlar det om mänskligheten i sig. Det är en människa, oavsett om den är idrottare eller inte.

Peterson berättar att spelarna på touren står bakom Shuai. Svenskan har spelat i samma turneringar som kinesiskan.

– Vi är många spelare som står bakom henne. Jag hoppas verkligen att hon kan komma fram och få veta att hon mår bra. Man ser ju henne som en arbetskollega, hon har spelat många år med alla oss andra. Man vet mycket väl vem hon är.

WTA-ordföranden tvivlar på försvunna stjärnans livstecken (18 nov)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
WTA-ordföranden tvivlar på försvunna stjärnans livstecken

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer