Peng Shuai. Foto: Bildbyrån

WTA stoppar alla turneringar i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Internationella damtennisförbundet, WTA, kommer att ställa in alla planerade turneringar i Kina, inklusive Hongkong, det skriver organisationens vd Steve Simon i ett pressmeddelande.

– Vi står fortfarande bakom WTA i det här beslutet. Vi tror på demokrati och transparens. Det går inte att kompromissa med att köra tävlingar, säger Åsa Hedin ordförande på Svenska tennisförbundet.

– Vi följer det som rekommendation på alla nivåer, säger Åsa Hedin.

Beslutet kommer efter de många turerna kring den tidigare försvunna tennisstjärnan Peng Shuai. Den förra världsettan i dubbel försvann efter att hon den 2 november anklagade den tidigare vice premiärministern Zhang Gaoli för att ha tvingat henne att ha sex. Enligt ett inlägg hon gjorde på den kinesiska sociala medier-plattformen Weibo ska övergreppen bland annat ha skett i samband med att hon besökte hans hem för att spela tennis.

Shuai har inte gått att nå men ska, i ett mejl till WTA:s vd Simon, ha förnekat att hon är försvunnen. Simon sade nyligen till AP att uttalandet väckte oro kring hennes säkerhet och att han hade svårt att tro att det var just Peng Shuai som faktiskt skrev mejlet.

Shuai hävdar att hon mår bra

WTA-vd:n skriver i dag i ett pressmeddelande att han inte vet hur organisationen med gott samvete ska kunna be spelarna att tävla i Kina när Peng Shuai inte får kommunicera fritt.

”När Peng Shuai den 2 november 2021 publicerade en anklagelse om sexuella övergrepp kring en kinesisk regeringstjänsteman, insåg det internationella damtennisförbundet att Peng Shuais budskap bör lyssnas till och tas på allvar. Spelarna i WTA, för att inte tala om kvinnor runt om i världen, förtjänar inget mindre”, skriver Simon i ett pressmeddelandet.

”Sedan dess har Pengs meddelande plockats bort och diskussionen kring det här seriösa ämnet har censurerats i Kina”, skriver Simon.

För en och en halv vecka sedan hade Simon även ett möte med Internationella olympiska kommittén (IOK) där hon hävdade att hon må bra. Senare publicerades även filmer på sociala medier där den kinesiska stjärnan sågs delta vid invigningen av en ungdomstennisturnering i Peking.

WTA-ordföranden tvivlar på försvunna stjärnans livstecken (18 nov)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
WTA-ordföranden tvivlar på försvunna stjärnans livstecken

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer