Inrikesminister Alex Hawke pressas av många Foto: TT Nyhetsbyrån

Regeringen pressas till beslut om Djokovic

Uppdaterad
Publicerad

Pressen på den australiska regeringen ökar, vad gäller att fatta beslutet om Novak Djokovics visum.

I nuläget är serben fri att spela Australian Open ovaccinerad, med medicinsk dispens.

Men hotet om utvisning kvarstår.

Australian Open inleds på måndag – och under fredagen hade den australiska regeringen ännu inte fattat något beslut om världsettan Novak Djokovic, som är på plats och förbereder sig inför turneringen.

I måndags fick serben tillbaka det visum som gränspolisen drog in, eftersom domstolen i Melbourne bedömde att Djokovic trots allt hade rätt dokumentation för att få resa in i landet. Då varnade regeringsjuristerna för att immigrationsministern Alex Hawke ändå kunde utvisa serben.

Australian Open

Men ännu har inget beslut om utvisning – eller att släppa frågan – kommit. Uppgifter i australiska medier gör gällande att regeringen undersöker detaljer i Djokovics inresetillstånd som rör dels resor innan ankomst till landet men också allvarlighetsgraden i den covid-infektion som utgör grunden för den medicinska dispensen.

Från oppositionspartierna i landet (där man håller val i maj) höjs nu röster på sociala medier, där man kräver att inrikesminister Alex Hawke kommer med besked.

Samtidigt har finansministern Simon Birmingham under fredagen talat om inreserestriktionerna och lovar att policyn, som innebär att man bara tillåts resa in om man är fullvaccinerad eller har en accepterad giltig licens, ska fortsätta att gälla.

I mitten av veckan uppgav en talesperson för Hawke att beskedet dröjer på grund av att tennisstjärnans advokater skickat in ytterligare dokumentation.

Om Djokovic tillåts vara kvar i landet möter han landsmannen Miomir Kecmanovic, rankad 78 i världen, i första omgången av Austalian Open.

ARKIV: Tsitsipas om Djokovic 13/1 2021:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet