Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roger Federer. Foto: Bildbyrån.

Roger Federer avslutar karriären

Uppdaterad
Publicerad

Tennislegendaren Roger Federer avslutar sin tenniskarriär. Det meddelar han på sina sociala medier.

”Laver Cup i London nästa vecka blir min sista turnering”, skriver han på Instagram.

I ett långt brev skriver Roger Federer, 41, om beslutet att lägga ner sin professionella tenniskarriär.

”Som många av er vet så har de tre senaste åren inneburit utmaningar i form av skador och operationer. Jag har jobbat hårt för att komma tillbaka. Men jag vet också var gränsen går för min kropp och dess budskap till mig har den senaste tiden varit tydligt”.

Schweizaren Roger Federer har vunnit 20 grand slam-titlar, vilket är tredje flest genom tiderna. Med åtta Wimbledon-segrar är han främst någonsin i just den prestigefyllda turneringen.

”Det här är ett bitterljuvt beslut för jag kommer att sakna allt som touren har gett mig. Men på samma gång finns det så mycket att fira. Jag ser mig själv som en av de mest lyckligt lottade personerna på jorden. Jag fick en speciell talang för att spela tennis och jag gjorde det på en nivå som jag aldrig kunde föreställa mig”, skriver Federer.

Federer, som debuterade på ATP-touren 1998, stannade på 103 turneringssegrar i karriären. Han skriver att han kommer att fortsätta spela tennis, men inte på en professionell nivå på ATP-touren eller i grand slam-turneringar.

Schweizarens sista turnering, Laver Cup i London, inleds nästa fredag. Där representerar han lag Europa i en kamp mot ett lag från resten av världen. Kapten för lag Europa är den svenska legendaren Björn Borg.

Roger Federer blev världsetta första gången i februari 2004 och var det senast 2018. Ingen spelare i historien har ett så långt spann mellan sina positioner som världsetta.

Senaste Federer gick en match var i Wimbledon förra året.

Från arkivet: En 19-årig Roger Federer gästade Sportspegeln år 2000: ”Spelar jag dåligt blir jag förbannad ibland”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.