Ons Jabeur besegrades av Jelena Rybakina i Wimbledon-finalen. Foto: TT

Rybakina skrällde i Wimbledon-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Jelena Rybakina tog hem segern i damfinalen i Wimbledon mot storfavoriten Ons Jabeur. Rybakina vann matchen med 2-1 i set och vann därmed sin första grand slam-titel.

Damfinalen i Wimbledon blev en jämn historia där till slut Elena Rybakina, rankad 23:a i världen, stod som segrare. Rybakina mötte storfavoriten Ons Jabeur, rankad tvåa i världen, i finalen.

Men det var Jabeur som inledde bäst och vann första set med 6-3. Men sen spelade Rybakina upp sig rejält. 23-åringen vann andra set övertygande med 6-2. Och fortsatte sen storspela i det tredje och avgörande setet. Där hon fullbordade skrällen och vann med 6-2.

Wimbledon

När Rybakina gick in i turneringen trodde hon inte att hon skulle nå hela vägen fram till titeln.

– Jag trodde inte ens att jag skulle ta mig vidare till andra veckan och att nu stå här som vinnare är fantastiskt. Jag har inte ord att beskriva det.Jag vill tacka mitt team utan de hade jag aldrig kommit hit. Jag vill tacka mina föräldrar som tyvärr inte här, utan de hade jag inte varit här, säger hon efter matchen.

– Jag var så nervös inför matchen och under matchen. Ärligt talat så är jag glad att den tog slut för jag har aldrig känt något sådant här innan. Jag vill säga ett stort tack till alla som var här och stöttade mig, säger Rybakina.

Världstvåan Ons Jabeur, från Tunisien, är den första afrikanska kvinnan som når en final i en grand slam-turnering och är en stor inspiration för många i sitt hemland. Och blev hyllad av Rybakina efter matchen.

– Hon är en stor inspiration för alla och jag är glad över att vi har en sådan spelare på touren. Jag behöver nog inte träna kondition på ett tag så mycket som jag fick springa i dag, säger Rybakina.

Det är Rybakinas första titel i en Grand slam-turnering och dessutom är 23-åringen den yngsta vinnaren i turneringen på tio år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Wimbledon

Mer i ämnet