Världsettan Daniil Medvedev stoppas från Davis Cup men kan tävla på egen hand på ATP-touren. Foto: Bildbyrån

Ryska mästarlaget i Davis Cup kickas ut – ersätts av Serbien

Uppdaterad
Publicerad

I december vann Ryssland Davis Cup. Efter invasionen av Ukraina får Ryssland inte försvara titeln och har uteslutits ur turneringen. Serbien, lett av vaccinvägraren Novak Djokovic, får nu platsen.

– Det är inget som jag kan bestämma över. Jag följer reglerna och vill fortsätta att hålla på med min favoritsport, säger den ryske världsettan Daniil Medvedev som just nu spelar storturneringen i Indian Wells, Kaliforinen där han är tacksam över att ha tagits emot med ett varmt välkomnande av publiken, uppger AP.

Han måste nå minst kvartsfinal för att behålla förstaplatsen före Novak Djokovic.

Det är den första turneringen som Medvedev, som förlorade en episk final mot Rafael Nadal i Australian Open, spelar sedan han blev världsetta 28 februari, bara dagar efter den ryska invasionen av Ukraina. Ryska och belarusiska spelare tillåts spela på ATP- och WTA-touren men har stoppats i lagtävlingar.

Ryska damlaget ersätts av Australien

Det serbiska laget hade redan ett wildcard till gruppspelet, och den nya platsen kommer i stället att tillfalla någon av de tolv länderna som förlorade i Davis Cup-kvalet förra veckan.

Gruppspelet avgörs i september och där får de tolv kvalvinnarna (däribland Sverige) därmed sällskap av Kroatien (finalist 2021), Serbien, Storbritannien (wildcard) och det sista wildcardlandet.

Belarus, som skulle ha spelat playoff till den näst högsta divisionen, förlorar automatiskt sin match mot Mexiko.

I damernas motsvarighet, Billie Jean King Cup (före detta Fed Cup), ersätts Ryssland, även det regerande mästarlag, av Australien. Belgien har fått en walkover mot Belarus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.