Foto: Bildbyrån

Ryske tennisstjärnan rasar efter uteslutningen: ”Fullständig diskriminering”

Uppdaterad
Publicerad

Ryske tennisstjärnan Andrej Rublev rasar efter beslutet att stoppa ryska och belarusiska spelare från årets Wimbledon-turnering.

Han menar att beslutet är ologiskt.

– Jag vill bara visa att vi är bra människor, säger 24-åringen enligt CNN.

Både herrarnas och damernas spelarorganisation ATP respektive WTA har kritiserat Wimbledons beslut tidigare på onsdagen att stoppa ryska och belarusiska spelare från årets turnering på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

Efter att Andrej Rublev blev finalklar i Serbia Open i Belgrad på torsdagen riktade han hård kritik till beslutet om att porta ryska och belarusiska spelare från årets turnering.

På en presskonferens efter matchen berättar han att beslutet är ologiskt och motsvarar fullständig diskriminering.

– För att vara ärlig, skälen som de ger, det finns ingen mening, det finns ingen logik för vad de föreslår. Det som händer nu är fullständig diskriminering, säger Rublev.

”Jag vill bara visa att vi är bra människor”

Wimbledon är för många tennisspelare den största höjdpunkten på hela säsongen och Rublev, som är rankad åtta i världen, menar att spelarna åtminstone borde fått frågan om de vill spela eller inte.

– Och om det finns ett uttalande som vi måste skriva under och utöver det ge alla prispengar till humanitär hjälp, till familjerna som lider, till barnen som lider, så tror jag att den åtgärden åtminstone kommer att göra något, åtminstone lite. Och det kommer att visa att Englands regering står för freden och att de verkligen vill hjälpa till.

24-åringen bekräftade även sin politiska status.

– I slutet av dagen vill vi tävla. Vi är inte här för att prata om politik, för jag har ingen aning om det här. I slutändan är jag ryss, och jag är född i Ryssland och jag har bott hela mitt liv i Ryssland, och jag vill bara visa att vi är bra människor, säger han.

Klipp: Andrej Rublevs vädjan efter segern i ATP-turneringen i Dubai i februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.