Sämsta herrinsatsen sedan 1977

Uppdaterad
Publicerad

Sista tre dagarna i herrarnas Swedish Open-tennis blir tråkiga – åtminstone ur ett blågult perspektiv.

För första gången sedan 1977 är ingen svensk kvar vare sig i kvartsfinal i singel eller i semifinal i dubbel.

Men enligt Robert Lindstedt borde det inte påverka publikintresset.

– Då är de inga tennisfans, säger han till TT.

I söndags vann Johanna Larsson damturneringen i Swedish Open. Men i herrveckan är alla svenskar utslagna inför de sista tre dagarnas spel – i såväl singel som dubbel.

Trots att Robin Söderlings segrar 2009 och 2011 är de enda svenska singeltitlarna sedan Magnus Normans 2000 har det ändå funnits dubbelframgångar med blågula inslag. Faktum är att bandet måste backas hela vägen till 1977 för att inte hitta en svensk långt fram i varken singel- eller dubbelturneringen på herrsidan.

Swedish Open i Båstad

”Tacka” Thomaz Belllucci för det.

Det är första gången brasilianen är i Båstad. På tisdagen slog han ut Sverigeettan Elias Ymer i första omgången i singelturneringen, och på onsdagen var det Christian Lindell som i den andra omgången fick ge vika.

”Bedrövlig start”

Men Bellucci var inte färdig där. På torsdagen spelade han och landsmannen João Souza ut det svenska Davis Cup-dubbelparet Robert Lindstedt/Johan Brunström efter noter och vann med solklara 6-2, 6-1.

De svenska veteranerna är obesegrade i DC-sammanhang och har tagit hem dubbelturneringen i Båstad tre gånger (Lindstedt) respektive en gång (Brunström), men var chanslösa.

– Vi kom ut och fick en bedrövlig start. Det vi pratade om innan matchen gjorde vi inte, så det är taktiskt helt fel, säger Robert Lindstedt.

Tidigare under torsdagen försvann Jonathan Mridha/Fred Simonsson mot tredjeseedade Nicholas Monroe/Artem Sitak.

I singelturneringen åkte förstaseedade belgaren David Goffin ut mot fransmannen Benoît Paire.

”Väldigt bortskämda”

Men enligt Robert Lindstedt borde inte det eller faktumet att inga svenskar är kvar hindra publiken från att se de sista dagarna i Båstad.

– Jag tycker vi är väldigt bortskämda med det i Sverige, som idrottsfans, No offense nu, men du kan ha en fullsatt allsvensk fotbollsmatch även fast kvaliteten är bedrövlig ibland. Hoppas inte att någon blir irriterad, men så kommer det garanterat att bli, säger han.

– Sedan har du tennis i världsklass här – men bara för att det inte är någon svensk så ska inte folk komma och kolla? Jag förstår inte den mentaliteten. När jag tittar på idrott så vill jag se bra idrott. Idrott i världsklass. Då bryr jag mig inte om nationalitet.

Han fortsatte:

– Att folk inte skulle vilja komma och kolla på dem – då är det inga tennisfans. Då är det inga idrottsfans. Det köper jag inte.

Fakta: Sämst sedan 1977

1977 åkte Jan Norbäck, Olle Palmer, Stefan Simonsson, Jan Källquist, Birger Andersson och Ralf Norberg ut i den första omgången i singelturneringen i Båstad.

Norbäck och Norberg åkte ut i den andra omgången i dubbel.

Fram till 2015 hade någon svensk antingen tagit sig till minst semifinal i singel och/eller dubbel.

Bästa resultat av svenska herrarna 2015:

Singel: Christian Lindell (andra omgången).

Dubbel: Robert Lindstedt/Johan Brunström (kvartsfinal).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedish Open i Båstad

Mer i ämnet