Serbiens president till attack efter utvisningen: ”De torterade Djokovic”

Uppdaterad
Publicerad

Australiens utvisning av Novak Djokovic får enorm kritik från hans hemland Serbien.

Enligt Serbiens president har Australien sysslat med både fysisk och psykisk tortyr.

– De rent av torterade Novak Djokovic, säger president Aleksandar Vucic.

Efter 20 grand slam-titlar i tennis är Novak Djokovic en nationalikon i Serbien. Landets president Aleksandar Vucic och olympiska kommitté visar båda sitt stöd för tennisstjärnan.

–Alla vi i Serbien är väldigt besvikna över domstolens beslut i Australien när det gäller Novak Djokovic och hans deltagande. Vi tror att det låg politik bakom beslutet. Och något som var ännu värre var den organiserade häxjakt som Novak Djokovic utsattes för, säger Vucic enligt AP.

Australian Open

Presidenten beskriver Australiens behandling av Djokovic som ”tortyr”.

– De rent av torterade Novak Djokovic, för det var både psykisk och fysiskt tortyr.

”Skandalöst beslut”

Serbiens olympiska kommitté försvarar också Djokovic, som tog OS-brons i singel i Peking 2008.

”Vi är stolta över Novak Djokovic och det sätt han hanterat de här extremt svåra och obehagliga omständigheterna. Trots det här skandalösa beslutet tror vi att Novak kom ut som en vinnare igen”, skriver kommittén i ett uttalande.

På söndagen, dagen innan Australien Open inleds, stod det klart att den regerande herrmästaren Djokovic inte får visum till Australien och utvisas eftersom han inte vaccinerat sig mot covid-19 eller anses ha medicinska skäl att inte vaccinera sig. På kvällen lokal tid satte han sig på ett plan mot Dubai, Förenade Arabemiraten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet