Djokovic nekas visum – får inte spela Australian Open

Uppdaterad
Publicerad

Tennisstjärnan Novak Djokovic nekas visum till Australien, meddelar den federala domstolen.

Det betyder att världsettan inte kommer till spel i Australian Open.

Under söndagen, dagen innan start för Australian Open, kom slutligen beskedet. Världsettan och den regerande mästaren Novak Djokovic, Serbien, kastas ut ur landet.

– Jag är extremt besviken över domstolens beslut att avslå min ansökan om domstolsprövning av ministerns beslut att neka mitt visum, vilket innebär att jag inte kan stanna i landet och delta i Australian Open, säger Djokovic enligt nyhetssajten Theage.

Corona och idrott

Den federala domstolen i Australien beslutade att den ovaccinerade tennisstjärnans visum nekas med anledning av att 34-åringen utgör ett hot mot den allmänna hälsan i landet.

– Han har blivit en ikon för antivax-grupper. Rätt eller fel så är uppfattningen att han uppmuntrar antivaccinations-uppfattningar. Hans närvaro här verkar bidra till att fler människor kan bli antivaccination, sa advokat Stephen Lloyd, som företräder regeringen, under förhandlingarna enligt BBC.

”Har varit obekvämt”

Djokovic, som skulle gått in i tävlingen under måndagen, får därmed inte chansen att försvara sin titel. Stjärnans advokater har under förhandlingarna hävdat att domstolens argumentation är irrationell och ologisk. Djokovic har suttit i förvar under förhandlingarna men deltagit på videolänk.

– Jag accepterar beslutet och kommer samarbeta med relevanta myndigheter när jag lämnar landet. Det har varit obekvämt med allt fokus på mig de senaste veckorna och jag hoppas att vi nu kan fokusera på sporten och turneringen som jag älskar. Slutligen vill jag tacka familj, vänner, mitt team, supportrar, fans och mina serbiska medmänniskor för ert fortsatta stöd, säger Djokovic.

Bakgrunden till hela cirkusen är att Djokovic, som sedan pandemin bröt ut uttryckt tveksamhet kring vaccinet, reste in till Australien ovaccinerad. Den australiska regeringen har beskrivit Djokovic som en samhällsfara. Enligt tidigare rättshandlingar har migrationsministern Alex Hawke bland annat uttryckt att Djokovics fortsatta närvaro i landet riskerar att uppmuntra folk till civil olydnad och att strunta i pandemirestriktionerna.

Inget stöd

Djokovics advokat Nick Wood argumenterade i söndagens förhandling för att regeringen inte har något som helst stöd för sina slutsatser.

Wood förklarade att den ovaccinerade Djokovic varken har visat stöd för vaccinmotståndare eller kan förknippas med den rörelsen.

Regeringens advokat Stephen Lloyd sade i sin tur att det faktum att Djokovic inte vaccinerat sig två år in i pandemin och även slarvade med att isolera sig när han var covidpositiv är bevis nog.

Redan i fredags drog också den australiska regeringen för andra gången på kort tid in Novak Djokovics visum. Beslutet överklagades och en första kortare domstolsförhandling hölls i lördags.

Djokovic förväntas även få tillträdesförbud till Australien i tre år.

Klipp: Bakgrunden till turerna och synen på vaccin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet