Novak Djokovic Foto: Bildbyrån

Nu avgörs Djokovics öde i domstol

Uppdaterad
Publicerad

Novak Djokovics kamp för att få spela Australian Open avgörs just nu i domstol.

Tennisstjärnans advokater kallar landets försök att utvisa honom ”irrationellt” och ”oresonligt”.

Ett beslut väntas senare i dag.

Den brinnande frågan om den 34-årige serbens australiska visum närmar sig ett slut.

Den avgörande förhandlingen inleddes i en federal domstol under natten mot söndagen, svensk tid. Några timmar senare drog sig de tre domarna tillbaka för överläggningar.

Corona och idrott

Djokovic sitter i förvar och deltog via videolänk från sina advokaters kontor i Melbourne.

Prövningen avgör om världsettan och den regerande mästaren kommer att få stanna i landet och delta i Australian Open, där han har chans att bli den första manlige tennisspelaren i historien som vinner 21 grand slam-titlar.

Civil olydnad

Den australiska regeringen har beskrivit Djokovic, som inte vaccinerat sig mot covid-19, som en samhällsfara. Enligt tidigare rättshandlingar anser migrationsministern Alex Hawke att Djokovics fortsatta närvaro i landet bland annat riskerar att uppmuntra folk till civil olydnad och att strunta i pandemirestriktionerna.

– Han har blivit en ikon för antivax-grupper. Rätt eller fel så är uppfattningen att han uppmuntrar antivaccinations-uppfattningar. Hans närvaro här verkar bidra till att fler människor kan bli antivaccination, säger advokaten Stephen Lloyd, som företräder regeringen, under förhandlingarna enligt BBC.

Djokovics advokat Nick Wood argumenterade i söndagens förhandling för att regeringen inte har något som helst stöd för sina slutsatser.

Wood förklarade att den ovaccinerade Djokovic varken har visat stöd för vaccinmotståndare eller kan förknippas med den rörelsen.

Regeringens advokat Stephen Lloyd sade i sin tur att det faktum att Djokovic inte vaccinerat sig två år in i pandemin och även slarvade med att isolera sig när han var covidpositiv är bevis nog.

Riskerar att portas

De tre domarna väntas komma med sitt beslut senare på söndagen eller som senast under måndagen, då Australian Open inleds.

Det var i fredags som den australiska regeringen för andra gången på kort tid drog in Novak Djokovics visum. Beslutet överklagades och en första kortare domstolsförhandling hölls i lördags.

Om stjärnan förlorar i domstolen kommer han att utvisas. Han riskerar också att portas från Australien i tre år.

När Djokovic anlände till landet den 5 januari och fick sitt visum nekat satt han fyra dagar i isolering på ett asylhotell, innan en första domstolsförhandling gav honom visumet tillbaka.

Anledningen till att hans visum ursprungligen drogs tillbaka är att spelarna som grundregel ska vara dubbelvaccinerade och att myndigheterna inte accepterat hans medicinska dispens. Han anklagas också för felaktigheter i sitt inreseformulär.

Senare under söndagen kom beskedet att Novak Djokovics visum nekas och att han tvingas lämna landet.

Klipp: Bakgrunden till turerna och synen på vaccin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet