Serena Williams under US Open. Foto: Bildbyrån

Serena Williams rekordjakt i US Open-finalen: ”Njuter verkligen av det här”

Uppdaterad
Publicerad

US Open-finalen mellan Serena Williams och mer än hälften så gamla kanadensiskan Bianca Andreescu blir inte bara ett revanschmöte – och en final mellan en drottning och en potientiell arvtagerska. 37-åriga amerikanskan kan skriva dubbel historia.

– Jag tänker inte på dem (rekorden) utan kommer hit och bara gör mitt bästa, säger Serena Williams.

Serena Williams är klar för sin tionde US Open-final. Hon tangerar därmed det rekord i antal vinster Chris Evert satte i turneringen 1989.

– Att få vara med i samma klubb som Chrissy, vilken som helst, är helt fantastiskt.

Amerikanskan tog en historisk 101:a seger genom att i semifinalen besegra Elina Svitlova med 6-3, 6-1.

– Det är fantastiskt, jag njuter verkligen av det här, säger Williams.

I finalen kan hon skriva dubbel historia. Och kanske är siffra 24 den hon jagar allra mest.

Jagar 102 och 24

Vinner hon finalen under lördagen står hon på samma antal Grand Slam-titlar som Margaret Court, och blir tennisvärldens mest vinstrika på damsidan. 37-åriga Williams har förlorat sina tre senaste Grand Slam-finaler. Något som inte hänt tidigare i hennes långa framgångsrika karriär.

Spelade US Open innan Andreescu var född

Hennes motståndare imorgon blir Bianca Andreescu – en 19-årig kanadsiska. En rolig detalj i denna match-setup är att Williams spelade sin första US Open-final 1999, cirka nio månader innan Andreescu föddes.

– Om någon hade sagt till mig för ett år sedan att jag skulle var här i dag så hade jag svarat ”du är galen”, säger 15-rankade Andreescu.

Finalmöttes för tre veckor sedan

Så sent som för tre veckor sedan möttes Williams och Andreescu i finalen i Rogers Cup i Toronto. En match som inte spelades färdigt. Williams fick avbryta med en ryggskada i underläge 3-1 i första set. Williams grät medans Andreescu sprang runt nätet och jublade över turneringssegern, inför hemmapubliken. Nu möts de igen.

– Det är ju helt overkligt. Det är en dröm som blir sann att få spela mot Serena i en US Open-final.

Blir det fjärde gången gillt för Serena Williams att ta den där 24:e Grand Slam-titeln, samt att bli ensam mest vinstrik i US Opens historia.

Damernas US Open-final börjar klockan 22 på lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.