Serena Williams under US Open. Foto: Bildbyrån

Serena Williams-gate får WTA att ändra reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Bättre rankningsskydd för mammor som återvänder till WTA-touren efter barnafödande. Women Tennis Associations (WTA) regeländring är klubbad, och kommer efter kritiken mot att Serena Williams var rankad 451:a när hon återvände efter föräldraledighet.

Förändringen är en rak effekt av de problem som uppstod när Serena Williams återvände till WTA-touren efter att ha fött sin dotter. Under föräldraledigheten gick stjärnan från att rankas 1:a till 451:a.

De nya reglerna ska förhindra liknande från att ske i framtiden. Regeländringen gör det nu möjligt för spelare att vara borta från tävlande i 52 veckor, eller längre, och återvända till sin ranking i tolv turneringar framåt. En spelare som återvänder från graviditet kommer att ha en treårsperiod på sig att använda sin speciella ranking, som börjar när barnet föds.

En spelare som återvänder till en seedad position i en lottning är dessutom garanterad att inte möta en seedad spelare i öppningsrundan.

WTA:s styrelse har godkänt ändringen efter att ha samlat in feedback från spelare.

”Ska känna sig bekväma med att skaffa familj”

Tidigare världsettan Victoria Azarenka, Vitryssland, som återvände till tennisen i mitten av 2017 efter att ha fött en son, välkomnar regeländringen.

– Våra spelare ska känna sig bekväma med att skaffa familj eller återhämta sig från skada. Jag tror att de nya reglerna stöder det, säger Azarenka, som ingår i WTA:s spelarråd.

Serena Williams har tagit 23 singleltitlar i Grand Slam – rekord på dam- och herrsidan. I sin första US Open-turnering efter föräldraledigheten och rankingskandalen tog hon sig till final.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.