Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Rebecca Peterson åker ut Australian Open. Foto: Manu Fernandez

Rebecca Peterson utslagen i Australian Open – redan i kvalet: ”Ett underbetyg”

Uppdaterad
Publicerad

Svensk tennis nådde en ny botten i dag. Den sista svensken, Rebecca Peterson, blev utslagen redan i den andra kvalomgången i Australian Open.

– Det är ett underbetyg till svensk tennis, säger SVT Sports expert Magnus Gustafsson.

Senaste gången en Grand Slam-turnering saknade svenskt deltagande i huvudklassen i singel var i just Australian Open 2017. Då skulle Johanna Larsson ha spelat i damsingeln men drog sig ur på grund av magsjuka. Innan dess var det i Australian Open 1980.

– Sverige borde ha en eller två stycken i huvudturneringen så det är ett underbetyg till svensk tennis, säger SVT Sports expert Magnus Gustafsson.

Australian Open

Peterson, rankad 128 i världen, åkte ut mot ryskan Anastasia Zhakarova, rankad 191, med 4-6,6-2,4-6 efter en jämn match där Peterson vann 100 poäng mot ryskans 95.

”Svensk tennis för mycket av ett ensamrace”

Vad är det som saknas inom svensk tennis?

– När jag höll på var vi många som ständigt var ute och tävlade och drev på varandra. Spelarna var de bästa coacherna och bästa psykologerna. Det saknar jag inom svensk tennis som blivit för mycket av ett ensamrace, säger 57-årige Gustafsson som var rankad tia i världen 1991.

Peterson utjämnade till 1-1 i set efter en utsökt slagen stoppboll från baslinjen på bana 13 i solskenet i Melbourne.

Men det var ryskan som kunde skrika ut sin glädje efter att Peterson slagit en backhand i nät i det tredje setet.

I dag släpptes seedningarna i turneringen och den följer världsrankingen. Iga Swiatek och Novak Djokovic är toppseedade.

Årets första Grand Slam inleds 14 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet