Andy Murray rasar mot att tidigare dopningsavstängda Maria Sjarapova har fått wildcards till två WTA-tävlingar i maj. Foto: TT.

Sjarapova vann i comebacken

Uppdaterad
Publicerad

Maria Sjarapovas vann i sin comeback efter dopningsavstängningen. Den 30-åriga ryskan besegrade Roberta Vinci i två raka set, 7–5, 6–3.

– Efter två eller tre turneringar kan hon vara topp 30 igen, säger italienskan.

Femton långa månader är över för tennisstjärnan Maria Sjarapova.

I Stuttgarts WTA-turnering, som lade hennes första match på onsdagen för att dopningsavstängningen skulle hinna löpa ut, gjorde den 30-åriga ryskan comeback – och hon vann.

Roberta Vinci, rankad 36:a i världen, fick ge sig i två raka set.

”En mästare”

Sjarapovas återkomst har delat tennisvärlden, men i Stuttgart var det ingen tvekan om att hon skulle få spela.

– Jag gav henne ett wildcard med rent samvete. Åskådarna vill se Maria, säger turneringschefen Markus Günthardt.

Vinci har inget emot att Sjarapova är tillbaka på banan, men hon gillar inte särbehandlingen. Ryskan har fått wildcard även till de kommande turneringarna i Italien och Spanien.

– Hon skulle inte ha fått något wildcard, varken här, i Rom eller Madrid. Hon är en fantastisk spelare, en mästare, och personligen har jag inget emot henne. Hon har betalat för sitt misstag men borde få kvala, och inte få någon hjälp, säger den 34-åriga italienskan.

Tog meldonium

Sjarapova testade positivt för meldonium under Australian Open förra året. Hon funderade inte på att lägga av, trots att avstängningen innebär att hon är orankad och att hon måste lita till wildcard från arrangörerna för att få spela på WTA-touren.

Enligt nyhetsbyrån AFP får Sjarapova troligtvis inte en gratisplats till huvudturneringen i Franska mästerskapen. Eventuellt tilldelas hon ett wildcard till kvalet på Roland Garros. Ett beslut kommer att fattas om två och en halv veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.