19-åriga Iga Swiatek har stått för en stor skräll i Franska öppna. Foto: Bildbyrån

Skrällen: 19-åringen klar för final i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Iga Swiatek fortsätter att häpna en hel tennisvärld.

Nu är den 19-åriga polskan klar för sin första stora final i karriären – där 21-åriga amerikanskan Sofia Kenin väntar.

– Jag har alltid drömt om att spela final i Franska mästerskapen, säger Swiatek till Eurosport.

Iga Swiatek är klar för final i Franska mästerskapen efter att ha gjort processen kort med argentinska kvalspelaren Nadia Podoroska i semifinalen. På 72 minuter såg polskan till att vinna med 6–2, 6–1 på en blåsig centercourt, Philippe-Chatrier, i centrala Paris.

Nu väntar världssexan Sofia Kenin i finalen. Amerikanskan besegrade tjeckiskan Petra Kvitova i raka set, 6–4, 7–5. 21-åriga Kenin vann Australian Open tidigare i år och kan alltså vinna sin andra grand slam för året i lördagens final mot Swiatek. Senast någon på WTA-touren vann två grand slams under samma år var Angelique Kerber 2016.

Första på åtta år

Swiatek är första polska att ta sig till final i en grand slam på åtta år. Senast det hände var Agnieszka Radwanska i Wimbledon 2012.

– Jag har alltid drömt om att spela final i Franska mästerskapen. Den här matchen var tuff för mig, men jag mår bra och är skadefri för första gången i en grand slam. Nu ska jag följa mina drömmar och jag hoppas jag kan fortsätta spela bra, säger Swiatek, som är klar för sin första stora final, till Eurosport.

19-åringen, som är rankad 53:a i världen, har ännu inte tappat ett set i turneringen. På sin väg till finalen har hon bland annat slagit ut toppseedade Simona Halep, Rumänien, i raka set.

KLIPP: Iga Swiatek överraskade även tidigare under Franska öppna

Fakta: Kenin vs Swiatek

Sofia Kenin

Född: 1998 (21 år), Moskva, Ryssland. Föräldrarna flyttade till USA när hon var nyfödd

Världsrankning: 6

Högerhänt

En (1) grand slam-titel i karriären (Australian Open 2020)

Iga Swiatek

Född: 2001 (19), Warszawa, Polen

Världsrankning: 53

Högerhänt

Har aldrig tidigare gått längre än till tredje rundan i en grand slam-turnering

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.