Sofia Kenin. Foto: Bildbyrån

Skrällen förbi Williams på rankingen – Djokovic ny världsetta

Uppdaterad
Publicerad

Novak Djokovic återvänder till förstaplatsen på tennisrankningen efter serbens åttonde seger i Australian Open.

32-åringen tar över förstaplatsen från spanjoren Rafael Nadal. Samtidigt klättrar överraskningen från USA, Sofia Kenin, rejält på världsrankingen efter hennes skrällseger och går förbi sin idol, Serena Williams.

– Det är en speciell känsla att vara före henne, säger Kenin om rankingen.

På herrsidan är det femte gången som Djokovic blir världsetta och när veckan nu börjar så inleder han nu sin 276:e vecka med den titeln.

– Det är ingen hemlighet, det här är ett av de största mål som jag har, sade Djokovic efter finalsegern över österrikaren Dominic Thiem i Melbourne.

Australian Open

På damsidan var det Sofia Kenin som vann efter en minst sagt sensationell insats. Amerikanskan hade inte ens varit i en Grand Slam-kvartsfinal innan hon kom till Melbourne men väl där så slog hon spanjorskan Garbine Muguruza med 2-1 i set.

En insats som inte bara gav trofén utan även ett stort steg på rankingen där Kenin klev åtta platser och gjorde att hon landade på sjunde plats.

Något som gör att den 21-åringen är den yngsta amerikanskan på topp tio rankingen sedan Serena Williams 1999.

Och på tal om just Williams står hon kvar på plats nio efter hennes sorti i den tredje omgången. Kenin har därmed gått förbi sin egen idol.

– Jag har sett Serena. Jag har följt henne, alla Slams som hon vunnit. Det är en speciell känsla att vara före henne. Jag är bara super upphetsad. Jag kan inte vänta med att få tävla och vara i samma lag med henne i Fed Cup, säger Kenin till AP om rankingen.

Skrällen: Sofia Kenin vann Australian Open

KLIPP: Här firar Kenin med en skål på presskonferensen (1 februari)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet