Carlos Alcaraz och Rafael Nadal Foto: Bildbyrån

Spansk 18-åring vidare – först sedan Nadal

Uppdaterad
Publicerad

Tennistalangen Carlos Alcaraz, 18, är vidare till Franska mästerskapens tredje omgång.

Därmed är spanjoren yngst någonsin att nå tredje rundan i en grand slam sedan landsmannen Rafael Nadal för 17 år sedan.

En 17-årig Rafael Nadal nådde Australian Opens tredje runda 2004. Nadal, som fyller 35 i dag, växte som bekant ut till en av tennishistoriens bästa spelare genom tiderna och levererar fortsatt på högsta nivå.

Men ingenting varar för evigt och någon gång kommer även Nadal att lägga sitt racket på hyllan. Men spansk tennis framtid ser ljus ut.

Carlos Alcaraz, rankad 97:a i världen, imponerade stort mot 31-rankade georgiern Nikoloz Basilashvili och vann i tre raka set, 6–4 6–2 6–4.

Hyllats av Nadal

Alcaraz, som är först att nå tredje rundan i en grand slam sedan Nadal 2004 enligt Internationella tennisförbundet, har hyllats av sin landsman tidigare.

– Han är redan på en väldigt hög nivå och jag tror att han kommer att bli en fantastisk spelare i framtiden, sade Nadal i en intervju på ATP-tourens hemsida i maj efter att han besegrade Alcaraz i Madrid Open.

-Som spansk spelare och spansk supporter så tror jag verkligen att vi behöver någon som honom, och det är fantastiskt att vi har honom här.

Alcaraz möter tysken Jan-Lennard Struff i nästa omgång.

”Något kvar”

Två mer rutinerade tennisrävar – Novak Djokovic, 34, och Roger Federer, 39 – är också vidare till tredje omgången.

– Det här visar att jag fortfarande har något kvar i tanken. Det är väldigt viktigt för självförtroendet, säger Federer som besegrade kroaten Marian Cilic med 6–2, 2–6, 7–6, 6–2.

Rafael Nadal spelar mot fransmannen Richard Gasquet senare under torsdagskvällen.

MER TENNIS: Superskräll av Mikael Ymer (3 juni 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.