Serena Williams tennistränare Patrick Mouratoglou (till höger) vill att lägre rankade spelare får ekonomiskt stöd. Foto: TT

Stjärntränaren vill se stöd för lägre rankade tennisspelare

Uppdaterad
Publicerad

Serena Williams tränare Patrick Mouratoglou uppmanar de styrande inom tennisvärlden att hjälpa de lägre rankade proffsen som har det tufft under coronakrisen.

Enligt Mouratoglou visar den nuvarande situationen hur ”dysfunktionell” sporten är.

All professionell tennis har varit försatt i pausläge sedan början av mars och inte förrän tidigast efter den 13 juli kommer det att arrangeras tävlingar på WTA- respektive ATP-touren. Därmed har inkomsten för de lite lägre rankade tennisspelarna, som lever på vinstpengar, försvunnit.

I ett öppet brev till tennisvärlden skriver Serena Williams tränare Patrick Mouratoglou att coronakrisen visar hur ”dysfunktionell” sporten är.

”Till skillnad från basket- och fotbollsspelare täcks inte tennisspelare av en fast årslön. De är fristående entreprenörer”, skriver han.

”Upprörande”

”De betalar för sina resor. De betalar ut fasta löner till sina tränare, medan deras egen lön är beroende av hur många matcher de vinner.”

Fransmannen Mouratoglou, som jobbat med Williams sedan 2012, skriver att han fortfarande anser att toppspelarna förtjänar allt de drar in.

”Men jag tycker att det är upprörande att den som är rankad som nummer 100 i en av de mest populära sporterna i världen, som följs av uppskattningsvis en miljard människor, knappt kan leva på sin idrott.”

”Därför skulle jag önska att ATP, WTA, ITF (Internationella tennisförbundet) och grand slam-turneringarna sätter sig tillsammans för att ta fram en hållbar lösning.”

Lägre rankade spelare har också gått ut och öppet bett om hjälp under coronapandemin.

Sofia Sjapatava från Georgien, rankad 375:a i världen, startade ett upprop till Internationella tennisförbundet där hon bland annat skrev: ”Det är inte många som får vardagen att gå ihop. Och hur ska vi sen kunna komma tillbaka efter flera månader utan tävlingar?” Många tenniskollegor har skrivit under uppropet.

Tourerna vill boosta

Även för en som Rebecca Peterson, som är rankad 44:a i världen, innebär coronakrisen en svår verklighet.

– Ekonomiskt är det tufft, man skulle kunna säga att jag är halvt arbetslös. Vi spelar inte och därmed finns det ingen inkomst. Nu finns det bara utgifter, sade hon tidigare till SVT.

WTA och ATP har sagt att man jobbar på att kunna boosta spelarnas inkomst när tennisspelandet kan upptas igen och kommer eventuellt att förlänga årets säsong.

ARKIV: Rebecca Peterson skadad och arbetslös: ”En bra tid att bli helt frisk” (1 april)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.