Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Holger Rune vinner Stockholm Open. Foto: Bildbyrån

Rune förste danske vinnaren i Stockholm Open

Uppdaterad
Publicerad

Stjärnskottet Holger Rune vann finalen i Stockholm Open efter att ha besegrat storfavoriten Stefanos Tsitsipas med 6-4,6-4. Han skrev ett stycke tennishistoria genom att bli förste danske vinnare i turneringen som arrangerats sedan 1969. Han är en av fyra 19-åringar som vunnit turneringen.

– Det var fantastiskt och jag spelade superbra tennis från början till slutet. Jag försökte styra spelet i varje boll. Det var det jag försökte göra och i dag gick det min väg, säger Rune till SVT Sport.

Rune sträckte armarna i luften och gick fram till sitt team som satt på första parkett och kramade om nära och kära efter sin andra ATP-titel i karriären.

– Jag visste att jag var underdog i den här matchen men visste att jag besegrat honom i en supertuff match tidigare. Det var supertufft även i dag och det var små marginaler och jag är supernöjd med hur jag hanterade mina nerver i dag, säger Rune som imponerade på alla i Kungliga tennishallen.

”Kommer tillhöra de tio bästa spelarna i världen”

– Vilken match han gör! När man ser det här är det ingen tvekan om att han kommer att tillhöra de tio bästa spelarna i världen, säger SVT Sports expert Magnus Gustafsson om 19-årige Rune som är rankad 27:a i världen – den ende tonåringen bland världens 30 bästa förutom världsettan Carlos Alcaraz.

Världsfemman Tisitsipas famlade efter ett sätt att komma åt uppstickaren Runes offensiva spel med tunga slag från baslinjen. Utan att lyckas. Rune hade fått spela ett par långa tuffa matcher inför finalen medan Tsitsipas haft en lätt resa.

– Jag får vara trött i morgon. I en final har man så mycket adrenalin att jag bara pressade gränserna, vilket var vad jag gjorde i dag, säger Rune med ett leende.

Tsitsipas log efter förlusten i Stockholm som han kallar en familjeturnering.

– Jag får tacka arrangören för att inte ha gett mig någon pokal, jag börjar få nog av att ha fått för många finalpokaler. Tack för att jag jag slipper att bli påmind om ännu en förlust, säger Tsitsipas och gratulerar Rune.

– Du har utvecklats snabbt genom åren och segern i dag var välförtjänt. Fortsätt så och förbli ödmjuk, säger Tistsipas i det avslappnade talet på centercourten.

I dubbeln vann Marcelo Arevalo (El Salvador) och Jean Julien Rojer (Nederländerna) mot Lloyd Glasspool (Storbritannien) och Harri Heliovara (Finland) med enkla 6-3,6-3.

Fakta 19-åringar som vunnit Stockholm Open:

John McEnroe, USA, 1978

Henri Leconte, Frankrike, 1982

Mats Wilander, Sverige, 1983 (yngste vinnaren någonsin)

Holger Rune, Danmark, 2022

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.