Matchfixningsskandal skakar om tennisvärlden. 28 spelare gripna varav en spelade US Open 2018. På bilden centercourten i US Open. Arkivbild. Foto: TT Bild

Matchfixnings­skandal skakar om tennisvärlden – US Open-spelare gripen

Publicerad

Den spanska polisstyrkan Guardia Civil har gripit 83 personer i en stor matchfixningsskandal inom tennisen.
28 av personerna är professionella tennisspelare och en av dem deltog i US Open 2018.
– Det är inte bra för sporten, säger svenska stjärnan Rebecca Peterson till SVT Sport.

De gripna ska ha utgjort ett kriminellt nätverk som har manipulerat professionella tennissturneringar. Operationen leddes av Guardia Civil och koordinerades av den spanska Högsta domstolen med stöttning av den europeiska polisbyrån Europol.

Undersökningen inleddes 2017 då man såg oregelbundna mönster i samband med ITF Future- och Challengerturneringar (nivåerna under ATP). De misstänkta ska ha mutat spelare till att spela på ett förutbestämt resultat och använt tusentals identiteter för att spela på de fixade matcherna.

Efter att spelarna hade hotats så besökte den kriminella gruppen matcherna för att se till att spelarna agerade enligt överenskommelse. Därefter gav man order åt de övriga gruppmedlemmarna att lägga spel på den fixade matchen.

”Bra att man griper de som håller på”

Man har genomsökt elva hus i Spanien och beslagtagit 167 000 euro, ett vapen, kreditkort, fem lyxfordon och dokument som rör ärendet. 42 bankkonton har även frysts.

– Jag tycker att det är bra att man griper de som håller på med matchfixning. Det är inte bra för sporten, säger Sveriges bäst rankade spelare Rebecca Peterson till SVT Sport.

Pratar spelarna om det här på touren?

– Nej, inte speciellt mycket utan alla fokuserar på sitt eget och jag har inte pratat om det med någon. Jag är inte över huvud taget intresserad av att hålla på med matchfixning.

– Det finns också en organisation som hela tiden jobbar för att motverka det här. De gör ett väldigt bra jobb och vi ska vara glada att vi har dem på touren, säger Peterson till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer