Foto: Bildbyrån

Strandlund Tomsvik om Serena Williams: ”Betytt mest av alla”

Uppdaterad
Publicerad

Serena Williams, en av de allra största, har troligtvis avslutat karriären.

En karriär som spänner sig över 23 år.

– Jag förstod direkt att det inte kommer bli någon som hamnar runt 100-strecket på rankningen – det här kommer bli en stjärna, säger Eurosports tenniskommentator Maria Strandlund Tomsvik till SVT Sport.

Strandlund Tomsvik, tidigare tennisproffs och numera kommentator, tror att det kommer dröja länge innan det kommer fram någon av Serena Williams dignitet.

– Det finns ingen nu, i närtid, som kan fylla hennes skor. Men det kommer ju alltid nya. Det har man lärt sig. När Steffi Graf var aktiv var det ingen som trodde att någon skulle komma i närheten av hennes rekord. Men sedan kom Serena. Så det kommer komma någon ny, det är jag helt övertygad om, men jag kan inte se att det händer i närtid, säger Strandlund Tomsvik.

Vad har hon betytt för sporten?

– Det är svårt att hitta ord för hur mycket hon har betytt, hon har kanske betytt mest av alla. Både genom hennes resultat, hur lång karriären har varit, hur banbrytande hon har varit och att hon har kommit tillbaka efter saker som väldigt få människor hade klarat av.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Varit nära att mista livet”

– Det har varit skador, blodproppar, hon blev mamma och hade en väldigt svår förlossning. Hon har, på riktigt, varit nära att mista livet vid två tillfällen och lyckas komma tillbaka efter det. Att fortfarande ha den hungern efter så många framgångar är helt otroligt.

Totalt blev det 73 segrar i karriären, varav 23 grand slams. Maria Strandlund Tomsviks höjdpunkt från Williams karriär?

– Det är svårt att lista höjdpunkter. Men den perioden från 2002 till 2003 när hon vann fyra grand slam i rad, och dessutom slog Venus (Williams, storasystern) i varje final, var osannolik. Den sticker ut.

Williams lyckades med det smått osannolika att vinna alla grand slam-finaler, i såväl singel som dubbel.

– Det är helt enastående. Även olympiskt guld i singel och dubbel – också enastående. Att hennes karriär spänner över 23 år är också så häftigt, när hon redan har vunnit allt som går att vinna, säger hon och fortsätter:

– Hon vill ju inte sluta heller, men hon behöver sluta för att kunna bygga ut sin familj.

Vad lämnar hon efter sig?

– Hon lämnar scenen som den största genom alla tider. Det är längden på karriären och mängden titlar som avgör det. Hon har skrivit historia på så många sätt, hon lämnar ett tomrum. Man förstår att det kommer ett slut, men det är underbart att hon inte vill sluta, säger Maria Strandlund Tomsvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.