Iga Swiatek visar toppform inför Franska öppna. Foto: TT

Superkross av Swiatek – vann finalen med 6-0, 6-0

Uppdaterad
Publicerad

Iga Swiatek har inte gjort speciellt mycket väsen sedan skrällvinsten i Franska öppna i höstas. I dag visade polskan en sällan skådad maktdemonstration med att vinna finalen i Rom över Karolina Pliskova med 6-0, 6-0 på 45 minuter.

– Jag är överväldigad. I början av turneringen kunde jag inte ens drömma om det här. Det var så många tuffa matcher, säger 19-åringen som räddat matchbollar fram till finalen.

Det var hennes tredje titel.

– Tack för att ni hjälpte mig att rädda match- och setbollar. Det var då allt vände. Jag får även tacka min katt, jag pratar alltid om min katt, säger Swiatek till publiken som var tillbaka i viss mån när Italien öppnar upp.

Hon hade då plockat på sig träningsjackan som hon inledde matchen i denna kyliga dag i Rom.

I genrepet till Grand Slam-turneringen i Paris om två veckor ställde hela världseliten upp och 15-rankade Swiatek kommer nu att lyfta till topp 10 för första gången efter krossen av världsnian Pliskova.

Pliskova vann bara 13 poäng

Pliskova hade två breakbollar vid 0-2 i andra set och även två i det sista gamet vid 0-5 där hon kämpade som ett djur för att komma in i poängprotokollet utan att lyckas.

Totalt vann Pliskova, som spelade sin tredje raka final i Rom, bara 13 poäng under den ensidiga matchen.

– Det var inte min bästa dag i turneringen men Iga spelade fantastisk tennis. Ibland har man sådana här dagar i tennisen och jag gjorde vad jag kunde men får försöka glömma det är så fort som möjligt, säger Pliskova sammanbitet bakom munskyddet i tacktalet från arenan i C Mores sändning.

KLIPP: Iga Swiatek finalklar – efter två raka segrar på en dag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.