Mikael Ymer. Foto: Bildbyrån

Ymer vände – Sverige klart för DC-slutspelet

Uppdaterad
Publicerad

I pressat läge med matchboll emot sig.

Men Mikael Ymer gav sig inte, tog sig ur situationen och vände mötet med Alejandro Tabilo.

Med 3–6, 7–5, 6–3 säkrade han Sveriges Davis Cup-seger mot Chile – och ordnade därmed en blågul plats i slutspelet.

Kanada, Storbritannien, Ryssland, Spanien, Frankrike och Serbien var redan klara för DC-slutspelet i Madrid.

Nu kan även Sverige läggas till de nationer som gör upp om segern i Spanien i november.

Och det är tack vare Mikael Ymers vändning, från 0–1 till 2–1, i matchen mot Alejandro Tabilo i Kungliga tennishallen i Stockholm.

– Det här betyder mer än vilken annan vinst som helst, att få göra det hemma i Stockholm och med laget... Det är väldigt speciellt, säger Ymer i segerintervjun på banan.

”Ganska chanslös”

Sverigeettan, 67:a i singel, hamnade i ett tufft läge i andra set, men lyckades rädda chilenarens matchboll, bryta till 5–5 och sedan knep han setet med 7–5.

– Jag var ganska chanslös ett bra tag där. Jag var lite nervös, jag kom inte in i matchen och hamnade väldigt långt bak. Men jag tycker att jag gjorde det ganska bra. Jag låg under i andra set men vågade ligga på och till slut släppte det och då drog jag i från lite, säger han.

I tredje vann Ymer åttonde gamet, gick upp till 5–3 och servade för matchen och en blågul slutspelsplats.

Då började 21-åringen med ett serveess. Gick sedan upp till 30–0 och när Tabilo sedan slog en för lång boll till 40–0 var det svenska matchbollar.

Avslutade med serveess

Chilenaren räddade första.

Men någon mer blev det inte.

Ymer skickade in ytterligare ett ess, tittade upp i taket och pustade ut.

– Micke var lite seg i starten, Tabilo fick styra för mycket men när Micke tog andra set var jag säker på att han skulle vinna, säger Sveriges DC-kapten Robin Söderling i intervjun på banan.

Sverige kopplade ett 2–1-grepp om kvalmatchen mot Chile med Robert Lindstedts och Markus Erikssons dubbelseger, 6–4, 6–4, mot Marcelo Tomas Barrios Vera och Alejandro Tabilo.

ARKIV: Sverige och Chile möttes i Davis Cup 1975

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.