Matchfixning vardag i lägre tennisserier: ”Ett stort problem”

Uppdaterad
Publicerad

Det är långt ifrån strålkastarljusen som de svarta pengarna flödar.

På de mindre tennisturneringarna är erbjudanden om matchfixning vardag.

Samtliga fem spelare SVT Sport kontaktar på lägre tourer vittnar om samma sak.

– Det är ett ganska stort problem, säger Fred Simonsson, rankad 850 i världen till SVT Sport.

”Hej. Vill du tjäna lite extra pengar? Jag vet att ni inte tjänar så mycket. Kontakta mig gärna.”

Precis så här kan en trevare se ut från en matchfixare. Och de går inte på världsstjärnorna på ATP- eller WTA-touren, utan de som är mindre kända. De som knappt tjänar några pengar på tennisen. Utsatta. Enklare att manipulera.

En av alla de som fått ett erbjudande är Fred Simonsson. Rankad som nummer 850 i världen och som spelar på den mindre kända ITF-touren future. 23-åringen vittnar tillsammans med fyra andra spelare om en värld där matchfixning och smutsiga pengar är vardag.

80 000 för att lägga sig

– Det är ett ganska stort problem. Det är många som känner att de tjänar mer pengar på att samarbeta med någon utomstående. Då får de en del av slanten och 80 000 kronor på en vecka i stället för 10 000. Det är det många som faller för det, säger han.

Förutom meddelanden om matchfixning kommer också väldigt mycket hot på sociala medier. Väldigt många spelbolag erbjuder spel på tennisens lägre turneringar. Namnen på spelare är lätta att hitta och efter matcher kommer alltid något om man har förlorat matchen. Speciellt om man stod listad som favorit.

– Jag fick dödshot. Det är en sjuk värld. Tennis är en bubbla i sig och det är få som förstår. Man bör inte acceptera att stå ut med dödshot dagligen, men det är det man tvingas till, säger Fred Simonsson.

”Kan spela på ett game”

Svenska tennisförbundet är väl medvetet om problemen med hoten och matchfixning. Man samarbetar bland annat med polisen och har sett hur folk agerar misstänkt runt turneringar.

– Vi hör från spelare att de blivit kontaktade för att lägga sig eller för att förlora vissa game. Du kan ju spela på tennis på så många olika sätt. Du kan gå med på att förlora ett game utan att förlora själva matchen. Vi vet om att det händer, säger Maria Strandlund Tomsvik som är seniorlandslagsansvarig.

Med just spelbolagen har förbundet inte särskilt mycket kontakt gällande matchfixning, utan satsar mest på att nå ut via sina egna kanaler till spelarna.

– Jag hoppas att spelbolagen tar sitt ansvar. Det är svårt för oss att påverka. Vi agerar när det händer något och jobbar förebyggande med information.

Är det för lätt att spela på tennis idag?

– Ja, personligen kan jag tycka det. Men det är så svårt att göra något åt det. Då måste det finnas en lagstiftning som förbjuder spel på sport överhuvudtaget. Och det är vi ganska långt ifrån idag, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.