Foto: Bildbyrån

”Tennisoraklet” om Djokovic-gate: ”En riktig cirkus”

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera turer står det klart att Novak Djokovic tvingas lämna Australien.

Den ansedda tennisjournalisten Björn Hellberg, 77, menar att stjärnan bara har sig själv att skylla.

– Det stärker ju inte hans image på något sätt, säger Hellberg till SVT Sport.

Tennisstjärnan Novak Djokovic missar Australian Open efter att landets inrikesminister Alex Hawke fattat beslutet att neka serben visum.

Björn Hellberg, journalist och många gånger sedd som ”tennisorakel”, menar att Djokovic endast har sig själv att skylla.

– Det har varit en riktig cirkus. Om han nu inte vill bli vaccinerad så är det hans ensak, och det ska man respektera. Men då ska han å sin sida också respektera de regler och lagar som finns. (Rafael) Nadal uttalade sig nyligen om att Djokovic har vetat om detta i flera månader. Man kan knappast begära en särbehandling, säger han till SVT Sport.

”Ett oerhört avbräck”

Hellberg understryker dock att det rent sportsligt är väldigt tråkigt att Djokovic inte kommer att delta.

– De flesta storspelare har sin speciella lyckoarena. Nadal trivs väldigt bra i Paris och Federer i Wimbledon. Djokovic har haft Australian Open som sin hemvist, kan man säga. Han har vunnit den nio gånger, nästan hälften av sina grand slam-titlar. Sportsligt ett oerhört avbräck för Djokovic som dessutom siktar på att inte bara bli den första att nå 21 grand slamtitlar i herrsingel utan också att bli den första sedan den store Rod Laver att kamma hem en äkta grand slam.

Han menar också att Djokovic verkat i obalans på sistone och att 34-åringen möjligen får en välkommen paus i och med att han nekats visum.

– Det stärker ju inte hans image på något sätt. Han har ju på senare år också haft märkliga utbrott där han skickat bollar på linjemän bland annat.

”Trodde väl att hans ställning och kraft skulle räcka”

Hur tror du att Australian Open påverkas?

– Det visar andra att man måste anpassa sig efter reglerna, vilket de flesta har gjort. Om man inte gör det får man ta konsekvenserna. Djokovic är på plats i Melbourne och är redo att försvara titeln och sedan möts han av detta. Han trodde väl att hans ställning och kraft skulle räcka.

Har du själv hört någonting om hur spelarna där nere pratar om detta?

– Jag har fått en uppfattning om att de flesta är emot Djokovics ställningstagande. (Stefanos) Tsitsipas från Grekland var till exempel väldigt kritisk mot beteendet. Jag tror inte han har något större stöd.

ARKIV: Tsitsipas kritisk mot Djokovic. 13/1-2022

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.