Sergiy Stakhovsky. Foto: TT/Instagram.

Tennisproffset Sergiy Stakhovsky patrullerar på Kievs gator

Uppdaterad
Publicerad

För några veckor sedan försökte Sergiy Stakhovsky, 36, kvala in till Australian Open i Melbourne.

Nu patrullerar det tidigare tennisproffset Kievs gator med vapen i hand.

”Jag förväntade mig aldrig någonsin i mitt liv att jag skulle behöva bära skottsäker väst i Kiev”, skriver han på Instagram.

Den ukrainske tennisspelaren Sergiy Stakhovsky största tennisskalp var antagligen när han slog ut Roger Federer i Wimbledon 2013. Tre år tidigare nådde han sin högsta placering på världsrankningen med en 31:a plats.

I år avslutade 36-åringen sin tenniskarriär i Melbourne, där han gjorde ett sista försök att kvala in till en grand slam-turnering. Med fru och tre barn, bostad i ungerska Budapest, liksom ett växande företag, såg han ändå ljust på framtiden.

– Jag hade aldrig i mitt liv kunnat föreställa mig att hamna i den här situationen, säger han till australiska ABC.

”Extremt svårt”

För allt ställdes på ända när Ryssland invaderade hans hemland. Han sade farväl till familjen, korsade gränsen, och gick med i de ukrainska försvarsstyrkorna.

– Jag vet hur man använder ett vapen. Jag hoppas att jag aldrig aldrig kommer att behöva använda det, men om jag måste så måste jag, säger han till BBC.

Barnen och frun Anfisa är kvar i Ungern. Han tror att hon sagt till dem att han har åkt på ytterligare en tennisturnering.

– Jag vet att det är extremt svårt för min fru. Mina barn vet inte att jag är här. De förstår inte krig. De är för små för att förstå vad som händer, säger han.

Inget lätt beslut

Nu patrullerar han huvudstaden Kievs gator med vapen i hand. På bilder på Instagram syns han militärklädd i skyddsväst.

– Jag tar inte lätt på det här beslutet, och jag antar att jag är lika rädd som alla andra. Men det finns en viss nivå av skräck att när du väl nått den så kan den inte bli värre, säger han till australiska ABC.

Nyligen delade Stakhovsky en skärmdump från en konversation med tennisstjärnan Novak Djokovic där hantackar världstvåan för dennes stöd. Serben erbjöd sig bland annat finansiellt stöd om så behövs.

– All den här pressen världen över från alla områden och alla sektorer, oavsett om det är sport eller kultur, det hjälper. Det skapar en miljö där ryssar inom landet börjar fråga sig själva: Behöver vi det här?”, säger Stakhovsky till ABC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.