Darjana Jastramska sökte skydd från bomberna för en vecka sedan. Foto: Sergej Bobok/AFP/TT

Gömde sig för bomber för en vecka sedan – nu blev Dajana Jastremska tvåa i Lyons WTA-turnering

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan tvingades Dajana Jastremska söka skydd för bomberna i Ukraina.

I dag spelade hon final i Lyons WTA-turnering.

Hon förlorade den – men hyllades stort efteråt.

– Alla vet hur svår situationen är för henne, säger finalvinnaren  Zhang Shuai.

Förra veckan sökte Dajana Jastremska tillsammans med sin familj skydd från bomberna i Ukraina, och tillbringade två nätter i ett skyddsrum under jorden.

Men den här veckan har varit något helt annat för henne. 21-åringen, som är rankad 140:e i världen, fick ett wild card till WTA-turneringen i Lyon där hon tog sig hela vägen till final.

Jastremska bröt två gånger

Där blev det dock förlust, trots vinst med 6–3 i första set mot den åttondeseedade kinesiskan Zhang Shuay.

Men de två kommande seten vann kinesiskan, trots att Jastremska bröt hennes serve två gånger, med 6–3 och 6–4 och tog därmed sin första WTA-titel på över fyra år – och hennes första titel utanför Kina.

– En fantastisk vecka, med en högkvalitativ final, säger Zhang, som hyllade sin ukrainska motståndare, enligt WTA-tourens hemsida:

– Hon spelar så bra och väldigt kraftfullt. Så jag var riktigt fokuserad på mig själv i dag. Jag är riktigt stolt över vinsten.

”Vet hur svår situationen är”

Men trots att Shuai vann är det Jastremska som fått mest uppmärksamhet. Och situationen i hennes hemland var något även Shuai tog upp.

– Alla vet hur svår situationen är för Dajana. Det franska folket har varit väldigt bra mot henne, och det är därför jag älskar Frankrike. Ärligt talat så förstår jag att publiken stöttade henne, säger hon, enligt tidningen L'Equipe.

Skänker prispengarna

Jastremska hade en stor ukrainsk flagga runt sig när hon höll ett tal efter matchen, och skickade då en hälsning till sitt hemland.

– Prispengarna som jag vann här ska jag skänka till det ukrainska förbundet för att stötta landet. Om det ukrainska folket ser mig så vill jag hälsa att ni är så starka. Ni har ett så pass fantastisk kämparanda och jag försöker kämpa för Ukraina. Jag vill tacka alla människor i Ukraina för att ni står bakom landet och visar vilken fantastisk anda som finns i landet. Ära åt Ukraina, sade hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.