Elias Ymer fixade Davis Cup-seger mot Japan

Uppdaterad
Publicerad

Sverige slog Japan i Davis Cup och är nu klart för finalspel.

Det blev 3–2 i matcher efter att Elias Ymer fixade segern i sista matchen mot japanen Tosuke Watanuki.

– Det var fantastiskt viktigt för svensk tennis. Vi växte som ett lag, säger hjälten Elias Ymer i en segerintervju på banan.

Sverige hade bra stöd av hemmapubliken i Helsingborg när André Göransson och Elias Ymer tog emot den japanska duon Ben McLachlan och Yasutaka Uchiyama. Det här var blott andra gången nationerna möttes, första gången var 1981 då Sverige också vann.

Sverige vann första set med 6–2, sedan vann Japan det andra innan Sverige kunde avgöra matchen i tredje set.

– Den största matchen jag varit med om. Så känner jag verkligen, jag kände det även under matchen. Det känns större än Wimbledon, säger André Göransson till TT.

Senare under kvällen fortsatte mötet med Japan i form av två singelmatcher. Dragos Madaras mötte först japanen Taro Daniel och förlorade med 2–0. Inför den femte och avgörande matchen var ställningen 2–2 i matcher. Då klev Elias Ymer fram och vann sin sista match med 2–0 (6–3, 6–3).

Ymer vann alla matcher: ”Fantastiskt”

Ymer vann även sin första singelmatch i går, vilket betyder att han vann samtliga tre matcher han spelade.

– Det var fantastiskt viktigt för svensk tennis. Vi växte som ett lag, säger Elias Ymer i en segerintervju på banan.

Nu väntar finalspel i Davis Cup för Sverige den 16-18 september, det är ännu oklart vilket land som står för motståndet då. Finalspelet består av 16 lag fördelat på fyra grupper.

Fakta: Davis Cup 2022

Sverige är klart för gruppspelet av tennisens lagtävling Davis Cup efter seger med 3–2 i matcher mot Japan i Helsingborg arena.

Gruppspelet avgörs i september och där får Sverige sällskap av ytterligare elva kvalvinnare, samt Kroatien (finalist 2021), Storbritannien (wild card) och Serbien (wild card).

Ryssland är regerande mästare och var också direktkvalificerat till gruppspelet, men har uteslutits på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Internationella tennisförbundet har ännu inte meddelat om eller hur Rysslands plats i gruppspelet ska ersättas.

I gruppspelet delas de 16 lagen in i fyra grupper om fyra lag, där alla möter alla över två singlar och en dubbel i bäst av tre set. Grupperna avgörs på fyra olika spelorter 14–18 september.

Ettan och tvåan i respektive grupp går vidare till slutspelet, som avgörs på en spelort 23–27 november. Där väntar kvartsfinaler, semifinaler och final. Även där avgörs matcherna över två singlar och en dubbel i bäst av tre matcher.

Arrangörsstäder för de fyra grupperna och slutspelet är ännu inte utsedda.

Källa: Davis Cup

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.